Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Teplo v Jablonci nad Nisou by mělo díky maximální výši ceny plynu zlevnit

20. 09. 2022 | 16:34

Teplo v Jablonci nad Nisou dodávané městskou společností Jablonecká energetická (JE) by mělo díky stanovení nejvyšší možné ceny plynu zlevnit. ČTK o tom dnes informoval Boris Pospíšil pověřený řízením společnosti. Jablonecká energetická, která zásobuje teplem a teplou vodou velkou část města, zdražila kvůli vysokým cenám plynu od září teplo pro domácnosti více než dvojnásobně. Za gigajoule teď domácnosti platí podle tarifu 2083, respektive 2136 korun.

"Podle našich informací se zastropování cen plynu týká i tepláren. Jsme připraveni okamžitě reagovat na vládní nařízení a ceny našim odběratelům případně snížit i se zpětnou platností," doplnil Pospíšil. O kolik by mohlo teplo zlevnit, však nechtěl spekulovat. Aktuálně je podle něj cena tepla na úrovni 6,82 až 6,99 Kč za kilowatthodinu (kWh) bez DPH. V případě, že bude Jablonecká energetická nakupovat plyn za nejvyšší možnou cenu 2,48 Kč/kWh, dá se podle Pospíšila předpokládat výrazné snížení ceny pro koncové odběratele.

Loni platili odběratelé napojení v Jablonci na centrální vytápění podle tarifu za gigajoule 584 nebo 599 korun včetně DPH. Od nového roku se cena zvýšila o 16,7 procenta na 681 korun nebo 699 korun za gigajoule. Zdražení o dalších 28,6 procenta přišlo v dubnu, a ještě před koncem topné sezony zvýšilo cenu za gigajoule na 876 nebo 899 korun. Od září se zahájením nové topné sezony zdražilo o dalších bezmála 138 procent. Od začátku letošního roku tak vzrostla cena tepla ve druhém největším městě v Libereckém kraji na více než trojnásobek.

Jablonecká energetická investovala před sedmi lety do modernizace zastaralého a ztrátového systému centrálního vytápění. Místo jedné centrální kotelny je ve městě 21 menších plynových kotelen, teplo pomáhá zlevnit pět kogeneračních jednotek a další jsou v plánu. Do budoucna chce firma využít také solární panely, na jedné ze svých kotelen už je testuje. Plyn, kterým se v kotelnách topí, nakupuje JE za spotové ceny, protože podle Pospíšila dnes na trhu nikdo dlouhodobé kontrakty nenabízí. Na výsledné ceně tepla se ceny plynu podílejí z 80 procent.

Vzhledem k ochlazení už i Jablonecká energetická zahájila topnou sezonu. "Topíme všude, zhruba třetina odběratelů ale požádala o útlum tepla a teplé vody v nočních hodinách," dodala mluvčí společnosti Markéta Hozová.

čtk