Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Titul Historické město roku 2022 získal v Libereckém kraji Jablonec nad Nisou. Stříbro bere Nový Bor, bronz Lomnice

31. 01. 2023 | 11:00

Liberecký kraj bude v republikovém finále soutěže o Historické město roku 2022 zastupovat Jablonec nad Nisou. V konkurenci pěti měst vyhrál krajské kolo, druhý byl Nový Bor a třetí Lomnice nad Popelkou, loňský vítěz krajského kola. V tiskové zprávě o tom ČTK informovala mluvčí libereckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Alžběta Sakařová.

JNturisportal
Jablonec nad Nisou z Petřína, archivní ilustrační foto

Pětačtyřicetitisícový Jablonec má v městské památkové zóně přes 150 kulturních památek. "Příkladná je práce města se soukromým a veřejně prospěšným sektorem, například s církví a Sokolem. Zároveň je v následujícím období připraveno množství projektů na rekonstrukci památek a jejich využití, a to jak z prostředků města, tak státního rozpočtu," uvedl za hodnotící komisi Václav Němec z libereckého Národního památkového ústavu.

Komise také ocenila, jaký je ve městě kladen důraz na detaily při realizacích různých počinů v městské památkové zóně, a to nejen stavebních, ale i co se týče propagace památek i významných lidí. "V loňském roce se právě velké výročí osobnosti Roberta Hemmricha – místního rodáka a architekta, který Jablonci nad Nisou vtiskl významnou tvář, stalo motivací pro řadu kulturně-vzdělávacích akcí. A nesmíme opomenout ani takzvanou Korálkovou cestu, jež vede zejména dětské návštěvníky po významných pamětihodnostech města," dodala Sakařová.

Titul Historické město roku uděluje už bezmála 30 let Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska společně s ministerstvem kultury a ministerstvem pro místní rozvoj. Za Liberecký kraj celostátní finále vyhrála jen Jilemnice, která má tento titul za rok 2012. Loňským vítězem jsou jihomoravské Boskovice.

čtk

Ve fotogalerii 2x Nový Bor, 1x Jablonec a 1x Lomnice nad Popelkou