Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tradiční přehlídka bižuterie Made in Jablonec se vrací k lednovému termínu a dostala podtitul Dotek budoucnosti

28. 12. 2022 | 5:54

V Jablonci nad Nisou připravují tradiční módní přehlídku bižuterie Made in Jablonec 2023, nese podtitul "Dotek budoucnosti". Po dvou letech poznamenaných koronavirem se znovu uskuteční v lednovém termínu, řekl ČTK Pavel Kopáček, předseda představenstva Svazu výrobců skla a bižuterie (SVSB), který přehlídku organizuje.

Loni museli přehlídku kvůli pandemii úplně zrušit, ta letošní byla kvůli covidovým opatřením na začátku roku posunutá netradičně na duben.

Lednové módní přehlídky bižuterie mají v Jablonci dlouholetou tradici. Ještě v hluboké totalitě je začal pořádat ÚBOK (Ústav bytové a oděvní kultury), pak jejich organizaci převzal koncern Jablonecká bižuterie. Po jeho rozpadu se přehlídek ujala bižuterní společnost Jablonex, když i ta v roce 2009 skončila, začal prezentaci místních bižuterních výrobců organizovat svaz. "Premiéra bude 12. ledna jako tradičně ve velkém sále jabloneckého Eurocentra, prodej vstupenek už začal, nezdražovali jsme," doplnil Kopáček.

Přehlídky jsou vždy dvě - od 17:00 a od 20:00. "Přejeme si, abychom naplnili obě představení," řekl Kopáček. Zatímco v dobách před pandemií bývaly obě přehlídky dlouho dopředu beznadějně vyprodané, loni kvůli posunu termínu návštěvníků ubylo. "Tak si přejeme, abychom do toho nového roku vstoupili s úsměvem a ne s další starostí," poznamenal. Ani těžká doba spojená s drahými energiemi podle něj zapojení firem do přípravy nepoznamenala. "Jsou tam jen drobné změny a v podstatě ta struktura těch 22 týmů zůstává," dodal Kopáček.

Tradiční jablonecká bižuterie je ve světě pojem, její pozicí ale výrazně otřásl rozpad skupiny Jablonex Group, která patřila k největším výrobcům bižuterie na světě. Pro menší výrobce v regionu firma zajišťovala odbyt produkce a také některé úpravy a komponenty. Vyvážela do 90 zemí. Když v polovině roku 2009 akcionáři rozhodli o likvidaci skupiny, vážně tím ohrozili existenci celého odvětví v regionu. Malé a střední bižuterní podniky to donutilo se spojit a bojovat za vlastní záchranu společně, o rok později představily značku Made in Jablonec.

V režii svazu se přehlídka bižuterie poprvé uskutečnila v roce 2010. Tradičně nabízí zhruba šest desítek modelů z dílen místních návrhářů, které třpytivými kameny doplňují šperky z dílen jabloneckých bižuterních firem. Koncipovaná je jako prezentace toho nejlepšího, co může Jablonecko ukázat, a do přípravy modelů se zapojují i zdejší umělecké školy. "Já ty modely vidím vždycky až v den přehlídky, ale věřím svým kolegům," dodal Kopáček.

čtk