Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Týden sociálních služeb dá nahlédnout do zázemí poskytovatelů a seznámit se s tím, jak fungují

05. 10. 2021 | 18:55

Ve dnech 4. - 10. října se koná již 13. Týden sociálních služeb a Jablonec nad Nisou se k němu připojuje, a to zvláště otevřenými dveřmi poskytovatelů sociálních služeb na Jablonecku. Krom toho se v přízemí radnice otevře ještě tematická výstava.

seniořiDDSemily
archivní ilustrační foto

„Je to příležitost pro veřejnost nahlédnout do zázemí poskytovatelů a blíže se seznámit s tím, jak sociální služby fungují a co klientům nabízejí,“ říká Dana Holcová, koordinátorka komunitního plánování jabloneckého magistrátu. Informaci, v jakém termínu budou mít organizace pro veřejnost otevřeno, jsou na https://www.tyden-socialnich-sluzeb.cz/cz/den-otevrenych-dveri.

„Uplynulý rok, poznamenaný pandemií, byl také pro poskytovatele sociálních služeb působících na území ORP Jablonec nad Nisou v mnoha ohledech náročný. Bylo nutné neustále reagovat na nová opatření vlády v souvislosti s ochranou zdraví. Služby se potýkaly s nedostatkem personálu, což pro ty, kdo pracovali, znamenalo mnohdy mnohem vyšší nasazení.  Přesto většina služeb fungovala bez omezení, jen v jiných podmínkách. Některé služby se přesunuly  do online prostředí, poskytovatelé s klienty udržovali kontakt telefonicky, e-mailem nebo prostřednictvím sociálních sítí,“ líčí práci sociálních služeb v době pandemie Holcová.

Součástí jabloneckého Týdne sociálních služeb bude výstava s názvem Dobré světlo pečujícím, my žijeme! ve vestibulu radnice. „Otevřeme ji vernisáží v pondělí 4. října ve 13 hodin. Návštěvníci uvidí fotografie pečujících rodin, které připravil spolek Klára pomáhá, z.s.,“ přibližuje Dana Holcová.

Úvodní slovo na zahájení pronese náměstek David Mánek společně s Alenou Kejzarovou, místopředsedkyní spolku a zároveň vedoucí koordinátorka pro Liberecký kraj. Jejich slova do znakové řeči přeloží tlumočník České unie neslyšících.

Týden sociálních služeb každoročně vyhlašuje Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR V České republice působí více než 2000 poskytovatelů sociálních služeb, kteří své služby poskytují přibližně 700 000 klientů. Pracují zde desetitisíce zaměstnanců, kteří pomáhají řešit jejich nepříznivou sociální situaci formou, která zaručuje zachování lidské důstojnosti, ctí individuální potřeby a posiluje schopnost začleňování do společnosti v přirozeném sociálním prostředí.

www.tyden-socialnich-sluzeb.cz

TZ JN/Jana Matěchová