Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci do neděle napadl už bezmála metr sněhu, lidé jej vyhazují na uklizené ulice 

18. 01. 2021 | 19:07

K 18. lednu napadlo v Jablonci 83 centimetrů sněhu a teploty se pohybují v rozmezí od 9 do 3 stupňů Celsia pod nulou. Zimní údržba probíhá dle plánu, komunikace jsou sjízdné, vypnuté jsou všechny parkovací automaty.

JNkalamitaLidická
ilustrační foto

Komunikace I. a II. pořadí jsou v Jablonci nad Nisou průběžně ošetřované chemickým posypem, vozovky jsou mokré a sjízdné. Na komunikacích III. pořadí je rozježděný sníh, dle aktuální potřeby je technické služby ošetřují inertním posypem. Na placených parkovištích jsou vypnuté do odvolání všechny parkovací automaty, technické služby budou postupně uvolňovat parkovací plochy na sídlištích. „Proto žádáme občany, aby sledovali aktuální dopravní značení a své vozy přeparkovali, aby bylo možné sníh uklidit,“ vyzývá vedoucí technického odboru Pavel Kozák. Sníh se začne z města odvážet během úterní nebo středeční noci podle povětrnostních podmínek.

Největší problémy zimní údržbě přinášejí nejvíce samotní občané. „Někteří frézují cesty na svých pozemcích a sníh odhazují na uklizené silnice, jiní vůbec nedodržují dopravní značení. Na tyto neduhy se v příštích dnech přísně zaměří hlídky městské a státní policie,“ upozorňuje Kozák.

Dalším problémem jsou velké rampouchy a závěje sněhu na střechách. Ty jsou povinní ze svých objektů shazovat majitelé, nebo si na to objednat firmu. Padající sníh a led ze střech ohrožuje bezpečnost chodců.

Zatímco loni touto dobou sníh skoro v ulicích města nebyl, v roce 2019 do 16. ledna v Jablonci nasněžilo od začátku zimy 165 centimetrů sněhu. 

JN/Jana Fričová