Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci je stále možné žádat o dotační programy na podporu městské památkové zóny

24. 06. 2019 | 12:52

Půl druhého milionu korun má Jablonec nad Nisou alokovaných v rozpočtu Ministerstva kultury (MK) na Program obnovy městské památkové zóny. Žádat o dotaci mohou majitelé bytových a rodinných domů v městské památkové zóně, které nejsou kulturní památkou. Zastupitelé nyní schválili dvě žádosti za téměř 200 tisíc korun.

Na posledním předprázdninovém jednání zastupitelstva se projednávaly dvě žádosti o dotace z programu MK, a to na výměnu sedmi oken bytového domu v Opletalově ulici ve výši 94 tisíc (náklady 188 tis. Kč) a 100 tis. Kč na výměnu skleněných výplní za izolační v domě v ulici Podhorská (celkové náklady 232 tis. Kč).

 

Program obnovy městské památkové zóny se týká rodinných či bytových domů, které se v zóně nacházejí, ale nejsou kulturní památkou a jejich majitelé nemohou žádat
o dotace z Ministerstva kultury. „Z programu mohou získat 50 % dotaci, maximálně však 100 tis. Kč na jeden rodinný či bytový dům. Žádosti je možné podávat do 31. října 2019 a rekonstrukce musí být hotová do října 2020,“ říká vedoucí oddělení dotací Iveta Habadová.

Bližší informace jsou na webu města: Magistrát – Životní situace – Památková péče.

Žádosti o dotaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón MK pro rok 2020 začne oddělení dotací přijímat o letošních prázdninách, konkrétně od 10. července,“ doplňuje Iveta Habadová.

TZ/Jana Hajná