Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci nad Nisou pokračuje obnova sídliště Šumava, přibude míst k parkování

09. 04. 2024 | 18:50

V Jablonci nad Nisou pokračuje revitalizace sídliště Šumava. Obnovou zhruba za 17 milionů korun projde letos Skelná ulice a její okolí včetně chodníků, stanovišť odpadů, schodišť, veřejného osvětlení a zeleně, přibude téměř 60 míst k parkování.

Do listopadu se však musí tamní obyvatelé smířit s dopravním omezením, část Skelné včetně chodníku mezi ulicemi Březovou a Švédskou zůstane do poloviny září úplně zavřená, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Sídliště Šumava tvoří 37 panelových domů a osm cihlových bytových domů, kde je dohromady téměř 1600 bytů. Nejstarší domy byly postaveny po druhé světové válce, nejnovější stavbaři dokončili v roce 1980. Největším problémem je tam nedostatek parkovacích míst, ale obyvatelé sídliště kritizují, že nemají k dispozici kvalitní dětská hřiště a sportoviště. Práce tam začaly loni prvními dvěma etapami za více než 35 milionů korun, celkově přijde obnova sídliště podle odhadů na 100 až 150 milionů korun.

"Aktuální třetí etapa se týká ulice Skelné a jejího okolí, a to části od křižovatky s ulicí Březovou po ulici Švédskou, město požádalo o dotaci na opatření vedoucí k lepšímu hospodaření s dešťovými vodami a lepšímu nakládáním se zelení," doplnil náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti). Nové odvodnění komunikace povede podle něj do zrekonstruované kanalizační stoky, vodu z parkovacích ploch vyřeší přímé zasakování přes propustnou konstrukci vozovky do podloží a ta z chodníků bude zasakovat v okolních ozeleněných plochách.

"Projekt řeší hlavně rekonstrukci komunikace a chodníků i rozšíření parkovacích míst. Mezi Skelnou ulicí a základní školou je třeba vystavět zpevňovací zeď, za kterou pak bude zeleň. V rámci stavby odstraníme dožilé konstrukce tří kontejnerových přístřešků, dva z nich posuneme na lepší místo, jeden obnovíme na tom dosavadním. Do každého přístřešku bez uzamčení se vejde pět kontejnerů na směsný i tříděný odpad," popsal záměr vedoucí vedoucí oddělení investic magistrátu Pavel Sluka.

Skelná zůstane i po rekonstrukci jednosměrnou ulicí, široká bude 3,5 metru a podél bude 58 parkovacích míst. Komunikaci bude kopírovat dva metry široký dlážděný chodník a za obytnými domy doplní síť zpevněných chodníků mlatové cesty, odvodněné do okolních zelených ploch. Kromě chodníků jsou v plánu také čtyři nová schodiště. Stavbě předcházelo rozsáhlé kácení zeleně, která byla ve špatném stavu a často nebezpečná. Deset stromů odborníci ošetřili, odstraněnou zeleň nahradí 36 nových stromů, stovky keřů a záhony s trvalkami.

čtk