Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci nad Nisou začne obnova sídliště Šumava, první etapa přijde podle odhadů na 28 milionů korun

18. 02. 2023 | 4:59

V Jablonci nad Nisou začne obnova sídliště Šumava, první etapa přijde podle předběžných odhadů na 28 milionů korun a bude se týkat Jeronýmovy ulice a části Vysoké. Radnice slibuje víc míst k parkování, širší ulice, ale také víc prostoru pro trávení volného času dětí i dospělých. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti). Projekt počítá i s kácením některých stromů, další odborníci ošetří, město počítá i s výsadbou.

jablonec web homepage menší
Foto: JN

Na přípravě obnovy sídliště Šumava se v Jablonci pracuje šest let. Oblast, která by měla projít obnovou, vymezují ulice Podzimní, Pasecká, Vysoká, Jeronýmova, Březová, Skelná, Švédská a Na Šumavě. Sídliště tvoří 37 panelových domů a osm cihlových bytových domů, kde je dohromady téměř 1600 bytů. Nejstarší domy byly postaveny po druhé světové válce, nejnovější stavbaři dokončili v roce 1980. Největším problémem je tu nedostatek parkovacích míst, ale obyvatelé sídliště kritizují, že nemají k dispozici kvalitní dětská hřiště a sportoviště.

"V první etapě půjde o rekonstrukci silnice a chodníků včetně těch nových v ulici Jeronýmova a části ulice Vysoká, a také o rekonstrukci víceúčelového hřiště ve Spojovací ulici. Sice tam byl nedávno položen nový povrch, je ale pouze provizorní kvůli zimní údržbě, dlouho by nevydržel. Po rekonstrukci bude komunikace opravená a rozšířená tak, aby zde vznikla nová parkovací stání a zaparkovaná auta nebudou bránit průjezdům vozů IZS," doplnil Chuchlík.

Jeronýmova ulice je podle něj nekritičtější a nejproblematičtější částí sídliště jak z pohledu dopravní obslužnosti a parkování, tak z pohledu zanedbanosti silnice, chodníků, schodišť, kontejnerových stání i zeleně. "U zdejších panelových domů navíc není žádné vybavení pro volný čas dětí a dospělých. Proto je zde navržené dětské hřiště pro nejmenší a workoutové hřiště pro dospělé doplněné lavičkami," řekl primátorův náměstek. Rekonstrukcí podle Chuchlíka projde i veřejné osvětlení, víceúčelové hřiště ve Spojovací ulici a kontejnerová stání.

Obnova sídliště Šumava není v Jablonci prvním podobným projektem. Na podzim 2015 skončila revitalizace nejstaršího obytného souboru Žižkův Vrch. Trvala sedm let a stála 195 milionů korun, zhruba 55 procent zaplatila Evropská unie. Revitalizace se týkala území o rozloze více než 17 hektarů, opraveno bylo přes 1200 bytů. Na Žižkově Vrchu se realizovalo 33 projektů, 12 bylo městských, 21 jich zajistily jiné subjekty, zejména vlastníci domů. Opravené jsou domy i komunikace, přibyla kontejnerová stání a hřiště.

čtk