Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci nezachránili zámeček Schlaraffia, jeho demolice začala bez požehnání úřadů

11. 05. 2019 | 18:58

AKTUALIZOVÁNO: Část historické budovy bývalého sídla pánského spolku Schlaraffia v Jablonci nad Nisou byla dnes stržena. ČTK to řekl primátor Jablonce Milan Kroupa (ANO). Podle něj neměla firma povolení stavebního úřadu. O záchranu zámečku v historizujícím stylu Jablonečané dlouhodobě usilovali. Objekt stojí v areálu firmy MALINA-safety, která jej chtěla strhnout už dřív. Její stanovisko ČTK zjišťuje.

Schlaraffia je mužský recesistický spolek, který byl založen 10. října 1859 v Praze.

Zakladateli Schlaraffie byl ředitel Německého divadla v Praze Franz Thomé a basista téhož divadla Albert Eilers, k zakládajícím členům patřili další německy mluvící herci a německy mluvící obchodníci, zejména židovští, sdružení ve spolku Arkadia milovníků výtvarného umění a uměleckých památek. Roku 1861 uspořádali výstavu umění na Žofíně. Němčina je stále jazykem Schlaraffie po celém světě. Třemi cíli tohoto celosvětového spolku jsou přátelství, umění a humor. Schlaraffia nemá nic společného se Svobodnými zednáři ani s klubem Rotary International. Schlaraffové se distancují též od karnevalových spolků, s nimiž je lze lehko zaměnit kvůli jejich sklonu k humoru i kvůli jejich pestrému oblečení připomínajícímu nezasvěcenému karneval. Symbolem Schlaraffie je výr symbolizující moudrost.

"Dnes se v našem městě stalo něco, co nelze přehlédnout. Společnost MALINA-safety se bez povolení stavebního úřadu rozhodla zbourat zámeček Schlaraffia. V dnešních velmi časných hodinách proto nechala zbořit věž zámečku do té míry, aby celý objekt pravděpodobně nenávratně poškodila, a nemohlo tak již nikdy dojít k jeho rekonstrukci," uvedl Kroupa.

Mluvčí liberecké krajské policie Vladimíra Šrýtrová ČTK řekla, že policisté ráno obdrželi podnět od občanů, kteří jim bourání objektu nahlásili. "Demolice byla dočasně pozastavena, okolnosti prověřujeme," uvedla Šrýtrová. Organizátoři bouracích prací na místě podle jejích slov měli povolení k demolici. "Práce jsme ale zastavili, abychom si mohli ověřit všechny okolnosti, zda je povolení platné anebo zda tam není nějaké odvolání. To budeme vědět nejdříve v pondělí, až bude otevřen stavební úřad," dodala mluvčí policie.

O zapsání objektu na seznam kulturních památek neúspěšně usilovala v roce 2013 petice, kterou v Jablonci podepsalo na 3000 lidí. Soud, který se případem také zabýval, rozhodl, že se věcí už ministerstvo kultury zabývat nemusí. Ministerstvo se ale možností zápisu na seznam kulturních památek začalo znovu zabývat letos poté, co primátor jednal s ministrem Antonínem Staňkem (ČSSD). ČTK to řekla Adéla Říhová z jablonecké radnice. Resort kultury zatím podle ní nerozhodl. Na objekt v areálu MALINA-safety byl vydán demoliční výměr, který je stále pozastavený, neboť Krajský úřad v Liberci zatím nerozhodl o odvolání proti demolici, dodala Říhová.

"S ohledem na to, že se v jabloneckých poměrech jednalo o velmi unikátní stavbu, snažil jsem se od nástupu do funkce primátora tuto stavbu ve spolupráci s dalšími jabloneckými patrioty pro nás všechny uchovat. Za tímto účelem jsem se i osobně odvolal proti demoličnímu výměru a rovněž jsem navštívil ministra kultury s žádostí o prohlášení této budovy za státem chráněnou památku, které ministerstvo kultury právě zpracovává," sdělil Kroupa.

Firma chtěla dům zbourat, protože pro něj nemá využití a brání jí v rozvoji. Na základě petice nabídla objekt před pěti lety za korunu komukoliv, kdo ho přemístí. O koupi uvažovalo i bývalé vedení města. Nakonec však o budovu neusilovalo, protože byla podle bývalého primátora Petra Beitla (ODS) v takovém stavu, že ji nebylo možné zachránit nebo jen pomocí příliš nákladné rekonstrukce.

Zámeček nedaleko jabloneckého autobusového nádraží byl postaven v roce 1909 pro spolek Schlaraffia. Jde o jedinou dochovanou architektonickou památku spolku, který vznikl v roce 1859 v Praze. Šlo o jakýsi anglický klub "peciválů" v českých podmínkách. Základními hodnotami, jež tato pánská organizace vyznávala, byly přátelství, umění a humor. Sdružovala osobnosti, které se zasazovaly o realizaci všeobecně prospěšných projektů a také je finančně podporovaly.

Pozn. editora: První fotografie ve fotogalerii je dnešní, další tři jsou z ledna roku 2014,  když se zámeček začal "zachraňovat". Výsledek po pěti letech je zřejmý...