Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V jablonecké Nisa Factory mají první skupinovou výstavu obrazů, soch či grafiky od sedmi umělců z regionu

24. 04. 2023 | 5:00

První ze zamýšlené série skupinových prezentací, jež představí současné výtvarné umění ze severu Čech, připravila galerie Nisa Factory v Jablonci nad Nisou. Jsou na ní obrazy, sochy či grafiky od sedmi umělců z regionu.

vystavaJablonec3
Foto: Artur Irma

"Je to výběr lidí, kteří svým způsobem si něčím konvenují, ale zároveň mi šlo o dialog, jak mezi těmi jednotlivými vystavenými díly, tak i mezi tím krásným prostorem, který tady v Nisa Factory je," řekla dnes ČTK kurátorka výstavy Markéta Kroupová.

V galerii vytvořené z bývalé tovární haly - přádelny, mají svá díla Libuše Dlabola Pražáková, Zdenka Hušková, Jan Měřička, Aleš Novák, Tomáš Plesl, Petra Švecová a Vladimír Véla. "Vystavená díla a jejich autoři se zaměřují na různorodá témata od krajině ekologických, přes rodinu a mateřství až k mýtům a bájím. Výsledkem je snaha tlumočit obecné úvahy o zrození a konci, o lidské podstatě," dodala Kroupová.

Foto: Artur IrmaLibuše Dlabola Pražáková je malířkou žijící v Semilech. Ve svých plátnech zachycuje život, který ji obklopuje a události, které sama prožívá. Zdenka Hušková je jabloneckou grafičkou, která zaujala svými erotickými kresbami a linoryty často ilustrujícími tradiční události během roku. Na výstavě představuje svoji volnou tvorbu vycházející ze snahy zachytit život a pohyb v přírodním mikrosvětě. Liberecký Jan Měřička má na výstavě svoje nejnovější grafiky s náměty z přírody. S Libercem je spojený i sochař a malíř Aleš Novák. "Pozornost na sebe na výstavě strhává jeho monumentální objekt. Jmenuje se Poselství o naději, takže je to takový lehce patetický název, ale myslím si, že naprosto sedí a vystihuje Aleše Nováka jako tvůrce. Ve své tvorbě často reinterpretuje staré umění," dodala Kroupová.

Foto: Artur IrmaNa výstavě jsou i abstraktní malby malíře Tomáše Plesla, který žije na Železnobrodsku. Ve svých dílech zobrazuje v silně abstrahovaných kompozicích dojmy z krajiny, v níž žije. Na hranici abstraktního a konkrétního zobrazení s odkazy k reálným předmětům, vzpomínkám nebo událostem balancuje ve svých obrazech jablonecká Petra Švecová. Podobně vnímá svět i malíř a rodák z Turnova Vladimír Véla. Jeho dva zavěšené obrazy uprostřed galerie patří mezi dominantní prvky výstavy, která potrvá do 1. září.

čtk