Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V pondělí začnou v Jablonci instalovat dopravní značení, které znemožní průjezd památkovou a pěší zónou

16. 03. 2024 | 18:50

Jablonec nad Nisou přidá další opatření, která mají zvýšit bezpečnost chodců v centru města a znemožnit průjezd památkovou a pěší zónou. Nové dopravní značení bude v ulicích Komenského a Podhorské. Teď je možné Komenského mezi Máchovou a Jugoslávskou ulicí projet v obou směrech, od pondělí to už možné nebude, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. Za nerespektování nového značení hrozí pokuta až 1500 korun.

JNpěšíZona
Pěší zóna v Jablonci zase bude pro pěší. Foto z www.mesto-jablonec.cz

"Ke změně dopravního značení jsme přistoupili proto, abychom zabránili divokým jízdám a nedodržování předpisů. Množily se případy, kdy si pěší zónou řidiči zkracovali průjezd městskou památkovou zónou. To nehodláme dál trpět. Cílem opatření není znemožnit vjezd rezidentů nebo poškodit služby podnikatelů, se změnou značení bude ale pro řidiče taxislužby nebo rozvozu jídel rychlejší použít takzvané sběrné komunikace než projet historickým centrem města, jako to dělají teď," doplnil jablonecký primátor Miloš Vele (ODS).

S omezováním dopravy v centru začali v Jablonci v únoru, kdy do Lidické, Komenského, Kubálkovy ulice a na Mírové náměstí dali umístit mechanické zábrany. Dopravu to zklidnilo, řada řidičů to ale nerespektovala, přestože magistrát upozornil na zvýšené kontroly. "Od února do 15. března jsme odhalili 343 řidičů, kteří porušili zákaz vjezdu do pěší zóny," řekl ředitel městské policie Michal Švarc. Hříšníkům vyměřili pokuty dohromady 125.400 korun. Další pokuty za 193.200 korun vyměřili 142 motoristům, kteří v pěší zóně odstavili auto mimo parkoviště.

Původně magistrát počítal s tím, že s příchodem jara nahradí mechanické zábrany květináče. "Jak jsme však viděli na kamerových záznamech, květináče nejsou dostatečnou překážkou, protože řidič vystoupí z auta, květináč odstrčí a projede. Proto betonové zábrany zůstanou u květináčů do doby, než budou instalované sloupky bránící v průjezdu," řekl vedoucí správy komunikací města Martin Černý. Město je dá instalovat v Kubálkově ulici mezi středními školami, v Lidické na vjezdu do ulice 5. května a mezi Podhorskou a Mírovým náměstím.

čtk