Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Veletrh cestovního ruchu Euroregion Tour se po dvouleté covidové pauze představí v plné síle

21. 03. 2022 | 8:35

Na 1. a 2. dubna chystá Kultura Jablonec, p. o., veletrh cestovního ruchu Euroregion Tour 2022. Naposledy se konal v roce 2020. Letos organizátoři sázejí hlavně na doprovodný program. „Po nucené covidové pauze bychom rádi opět představili krásu svých destinací, služby i speciální nabídky pro rok 2022. Mottem letošního veletrhu je Má vlast - země luk, stromů, vod a hor, spojující historii s přítomností. Téma ve světle současných událostí silné a naléhavě,” říká za organizátory Petr Vobořil, ředitel p. o. Kultura Jablonec.

 

EuroregionOK
ilustrační foto


Hlavními vystavovateli jsou především vystavovatelé z libereckého regionu, ale přijíždějí sem také z jiných krajů a blízkého příhraničí, aby nalákali místní k návštěvě. Účast přislíbily např. Přírodní park Žitavské hory, Plzeňský kraj, Krkonoše, Máchův kraj, Asociace kempů České republiky, Jizerská oblast tmavé oblohy, Křišťálové údolí, IQlandia, partnerská města Jablonce nad Nisou a další.

Oproti minulým ročníkům letos návštěvníci budou platit vstupné. „Chtěli bychom veletrh udělat atraktivnější především pro ty, kteří mají o akci opravdu zájem. Posílili jsme proto doprovodný program, kde vystoupí písničkáři Michal Horák a Voxel, kapely Sestrogen nebo Ladybirds, proběhnou přednášky na cestovatelská a podobná témata, v kině se bude promítat dokument Jizerské hory a také nabídneme různé workshopy. To vše bude v ceně vstupenky, kterou je možné využít po celou dobu konání,” vysvětluje Petr Vobořil.

Dospělí zaplatí 100 Kč, studenti či senioři nad 60 let polovinu, děti 6-15 let pouze 20 Kč. Školy mají v pátek zvýhodněné vstupné 20 Kč.

Doprovodné výstavy

Veletrh doprovází výstava Viléma Heckela Má vlast, která je dvouhlasou expozicí, v níž jsou jedním hlasem Heckelovy fotografie a druhým verše českých básníků.

Současně s veletrhem Euroregion Tour se bude konat prodejní Výstava regionálních produktů. „Zúčastní se jí více než 50 výrobců z České republiky, Polska i německého příhraničí. Výstava nabídne ukázky řemesel a také dílny: broušení kamenů, drátování, výrobu vlastního šperku nebo třeba zdobení perníčků a pletení z proutí.

K dispozici bude i sklářská dílna a pískovačka,“ láká k návštěvě výstavy ředitelka jablonecké OHK Iva Linderová a dodává: „Těšit se můžete na bohatou nabídku dobrot od horalských sýrů a uzenin přes smržovské svatební koláčky, za studena macerované podkrkonošské sirupy, lahodnou kávu z liberecké pražírny, farmářský lněný chléb z Dolního Slezska, podještědské perníčky, med z Jizerských hor atd. Nebudou chybět ani originální výrobky ze dřeva, keramiky, skla, drátu, vosku, oceli, plátna, polodrahokamů, papíru nebo proutí. Výstava je prodejní, udělejte si před Velikonocemi radost originálními produkty a nechte se inspirovat k výletu za zážitkem a poznáním do dílen jednotlivých vystavovatelů.“

JN/Jana Fričová