Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Venkovní teploty stoupají, proto se o víkendu otevřou WC u přehrady  Mšeno v Jablonci 

05. 04. 2024 | 14:59

Kvůli očekávanému letnímu počasí o víkendu otevřou v Jablonci nad Nisou dřív než v jiných letech toalety u přehrady Mšeno. ČTK o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Jana Fričová. Podle předpovědi očekávají meteorologové, že v sobotu teploty vystoupají na 21 až 25 stupňů Celsia, v neděli může být až 27 stupňů. Jablonecká přehrada je oblíbeným rekreačním místem, celoroční provoz má ale jen zázemí loni dokončeného Bistra U Prutu.

jablonec stanekjablonec
Foto: Artur Irma

Kvůli očekávané vysoké návštěvnosti přehrady proto podle Fričové magistrát rozhodl o víkendu otevřít i toalety, které nejsou uzpůsobené pro celoroční provoz. "Od 10:00 do 20:00 budou otevřené toalety u hodin pod bývalým podnikem Bižuterie. Nahradí tak zbourané toalety U Základny. Ty se momentálně staví zcela nové v rámci projektu budování zázemí přehrady a počítá se s tím, že pak budou k dispozici celoročně," doplnila Fričová.

O víkendu otevřou také toalety u sauny. "Zázemí na Tajvaně bude v provozu od 12:00 do 19:00, další otevření toalet mimo koupací sezonu bude závislé na aktuálním počasí," dodala Dana Försterová z technického odboru magistrátu. Celý rok jsou podle ní otevřené jen toalety Bistra U Prutu, každý den od 12:00 do 19:00. Moderní dřevostavbu stánku s občerstvením, toaletami a úložnými boxy v lokalitě U Prutu vybudovali loni za 12 milionů korun, letos přibudou u přehrady další dvě podobné dřevostavby, které za 19 milionů korun dodá RD Rýmařov.

"Vznikne sezonní objekt u hráze, jehož součástí bude občerstvení, toalety, převlékárna, místa k odložení věcí a venkovní sprcha. Naopak na celoroční provoz budou připravené nové toalety U Základny na protějším břehu zátoky, kde počítáme i s pergolou u upraveného dětského hřiště," řekl náměstek primátora Jakub Chuchlík (za Piráty). V sousedství sezonního objektu bude podle něj také workoutové hřiště, na které přispěla jablonecká společnost ABB. Obě nové dřevostavby by podle něj měly být hotové do letní sezony.

Na letní víkend se připravují také například na Máchově jezeře, kde o Velikonocích zahájili plavební sezonu. V sobotu a v neděli jsou opět v plánu vyhlídkové plavby, vždy od 13:00 a 14:30, zjistila ČTK na webu Regaty Máchovo jezero. Dospělý zaplatí 220 korun, děti od čtyř do 15 let a senioři nad 70 let 90 korun, děti do čtyř let mají plavbu zdarma. O Velikonocích museli kvůli velkému zájmu místo původně plánované lodi Jarmila pro 60 pasažérů nasadit Racka, který pobere až 160 cestujících.

čtk