Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vodní záchranáři budou mít vlastní zázemí u přehrady. Nová stanice je dimenzovaná pro čtyřčlennou službu

24. 06. 2022 | 18:42

Vodní záchranná služba (VZS) získala v roce 2020 účelovou investiční dotaci ve výši téměř 2,8 mil. Kč na vybudování stanice první pomoci u jablonecké přehrady. Dotace je z programu Rozvoj a modernizace materiálně technické základny Vodní záchranné služby ČČK, z. s. Výše požadované dotace činila 100 % předpokládaných nákladů bez vybavení. Na realizaci se bude finančně podílet také Jablonec nad Nisou.
 

ODM2biatlon
ilustrační foto od jablonecké přehrady.

„Vodní záchranáři požádali město o finanční spoluúčast na vybudování kanalizačního a vodovodního řadu a o dofinancování projektu nad rámec přidělené investiční dotace. Smlouvu s vyčíslením finanční spoluúčasti včetně položkového rozpočtu budou zastupitelé projednávat na některém z dalších zasedání,“ říká náměstek pro rozvoj Petr Roubíček.

Objekt stanice první pomoci je navržený jako skelet z dřevěných nebo ocelových prvků doplněný tepelnou izolací a z obou stran opláštěný. Základna je na roštu na sloupcích, čímž je celý objekt nad maximální hladinou zátopy v úrovni 512,40 m n.m. Budova bude napojená na základní inženýrské sítě (vodovod, kanalizaci a silnoproud), vytápění zajistí elektrokotel, případně tepelné čerpadlo, mimo sezónu bude objekt pouze temperován.

Vodní záchranná služba ČČK Jablonec nad Nisou slouží s podporou města Jablonec na vodní nádrži Mšeno od roku 2008. „Poskytujeme první pomoc návštěvníkům přehrady, zajišťujeme předlékařskou první pomoc u vážných případů, vyhledáváme ve vodě a pod vodou a v posledních letech spravujeme i vybavení přehrady, jako jsou plovoucí pontony, bedny se záchrannými prostředky nebo molo u hráze,“ jmenuje činnost vodních záchranářů Jakub Mottl s tím, že od roku 2008 řeší spolek problém s nedostatečným zázemím pro práci v pronajatých prostorech. „Aktuálně největší problém je nedostatečné zázemí pro pacienty, a především pro personál, které nám znemožňuje službu v režimu 24 hodin denně,“ dodává Mottl.

V nové stanici pro čtyřčlennou službu bude sociální zázemí a odpočinková místnost pro noční pohotovost, dále ošetřovna, ložnice, kuchyně, nezbytné sklady a technické zázemí. Z terasy bude výhled na vodu a okolí. Celá budova bude uzpůsobena potřebám rychlého výjezdu. Součástí stavby bude i nově vybudovaná síť (přípojka) elektřiny, vodovodu a odpadu.

JN/Jana Fričová