Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Všechny jablonecké autobusy ve 3.40 hodin vyjely na trasy. S novým dopravcem přibylo služeb pro cestující

01. 02. 2023 | 9:00

AKTUALIZOVÁNO: Na linky Městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou a do blízkého okolí vyjely dnes poprvé autobusy ČSAD Slaný. Firma ze skupiny ICOM Transport po dvou letech vystřídala společnost Umbrella Coaches and Buses. Zakázku získal nový dopravce na pět let, jezdit tak bude do konce ledna 2028.

busJNstart2
Foto: SMJ, fotogalerie SMJ a Artur Irma

Ve středu 1. února ve 3.40 hodin vyjely na trasy městské hromadné dopravy všechny autobusy nového dopravce ČSAD Slaný. Společnost bude na Jablonecku nově obsluhovat městskou dopravu příštích pět let. Žádná linka nezůstala bez obsluhy, objevily se pouze drobné nedostatky.

TZ Statutárního města Jablonce nad Nisou

Žádná linka dnes nezůstala bez obsluhy, objevily se pouze drobné nedostatky, zpoždění jsou do deseti minut, řekl ČTK Luboš Wejnar, ředitel Jablonecké dopravní, která je koordinátorem dopravy v regionu.

"Jezdí všechny linky, zaznamenali jsme jen drobné nedostatky, například, že některý řidič minul o pár metrů zastávku a zastavil dál," doplnil Wejnar. Dnešnímu startu ČSAD Slaný předcházela hektická noc, kdy bylo nutné z vozů starého dopravce demontovat odbavovací systém, odeslat údaje kvůli zúčtování, vynulovat číselníky, provést softwarové úpravy a zařízení namontovat do autobusů nového dopravce. "Zaznamenali jsme občasné výpadky softwaru v palubních počítačích nebo v hlásiči zastávek. To jsou ale drobnosti, které okamžitě řešíme," dodal Wejnar.

Start Umbrelly před dvěma lety provázely problémy mnohem větší. "Tehdy se ale po 24 letech měnilo vedení linek a jízdní řády a k tomu se nasazoval úplně nový model odbavovacího zařízení, tohle tentokrát ze změn vypadlo. Odbavovací zařízení je stejné, nezměnily se ani jízdní řády, je tam jediná drobná změna na lince 112. Spoj, který v 7:39 odjížděl z autobusového nádraží směrem do průmyslové zóny, tak ten teď na nádraží končí a do Mšena mohou lidé použít linku 101, která jede za šest minut," uvedl Wejnar.

S novým dopravcem se změnily také služby na jabloneckém autobusovém nádraží. Už v polovině prosince tam cestujícím začala znovu sloužit čekárna, a na spoje tak nemusejí čekat na mrazu. Dnes se také znovu otevřel v budově prodej jízdenek pro městskou, regionální a dálkovou dopravu, který byl v posledních letech oddělený na dvou místech. "Prodej jízdních dokladů teď zajišťují naše pracovnice na jednom místě a dopravci si to u nás objednávají," řekl Wejnar.

ICOM pořídil pro druhé největší město v Libereckém kraji 27 nových hybridních autobusů - 23 velkých mercedesů a čtyři minibusy Rošero. Podle předsedkyně představenstva ICOM transport Kateřiny jsou vyrobené na míru požadavkům města. "Mají klimatizaci, informační systém, povelovou soustavu pro nevidomé, Wi-Fi, USB nabíjení pro drobná elektrozařízení i dávkovač dezinfekce. Autobusy Mercedes-Benz mají automatickou převodovku," řekla Kratochvílová. Všechny vozy jsou nízkopodlažní, zastávky vidí cestující na monitoru.

čtk