Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vykácenou zeleň na jablonecké Dolině nahradí díky milionové dotaci nová výsadba

01. 02. 2020 | 15:05

Na projekt Revitalizace vodoteče Dolina v Jablonci nad Nisou v předpokládané hodnotě 2,7 mil. korun získalo město dotaci z EU přesahující jeden milion. Výstavba si vyžádá v únoru a březnu kácení některých dřevin, jež nejpozději do poloviny listopadu příštího roku nahradí nová výsadba.

les kácení cut-tree-1716671 1280
Ilustrační foto

Výsledkem projektu bude revitalizace úseku vodního toku včetně části sousedních pozemků. „Stavbou budou obnovené vodní prvky v krajině s ekologicko-stabilizační funkcí. To znamená, že z hlediska vodohospodářského budou tůně a revitalizované koryto sloužit k akumulaci a retenci vody v krajině,“ vysvětluje náměstek primátora pro rozvoj města Petr Roubíček s tím, že na základě žádosti získalo město dotaci 1,1 milionu korun z Operačního programu Životní prostředí.

V revitalizovaném korytě bude vybudován vzdouvací objekt, původní koryto bude zasypáno a přehrazeno pěti přehrážkami. Vzniknou tak průtočné i neprůtočné tůně, lokalitu doplní mlatové i kamenné cesty a mobiliář. Na břehu průtočné tůně bude zbudováno molo,“ dodává Roubíček.

Součástí výstavby je i kácení v době vegetačního klidu, tedy v průběhu února a března. „Stavba proběhne letos na podzim a vykácenou zeleň nejpozději v listopadu příštího roku nahradí nově vysazené dva jeřáby, tři duby, dvě lípy a javor,“ uzavírá náměstek Petr Roubíček.

TZ/Jana Fričová