Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstava Vilém Heckel - kouzlo hor je pro velký úspěch prodloužena až do poloviny března

20. 02. 2020 | 16:06

Pro mimořádný zájem návštěvníků je až do 14. březa prodloužena výstava Vilém Heckel - kouzlo hor. Koná se v Domě národopisců Scheybalových v Jablonci nad Nisou a představuje jednotlivé části tvorby fotografa a horolezce Viléma Heckela v kontextu s jeho životní cestou.

HeckelHelena Heckelova-dceraPetr Zbranek
Výstavu si prohlédla i dcera zesnulého fotgrafa Helena. Foto: Petr Zbranek

Fotograf a horolezec Vilém Heckel byl jedním z členů expedice, která se vydala dobýt peruánský Huascarán. Jejich plány a životy ukončilo ničivé zemětřesení. Od neštěstí letos uplynulo už padesát let. Každoročně ho připomíná legendární lyžařský běh Jizerská 50 – Memoriál Expedice Peru 1970, na který se sjíždějí závodníci z celého světa.

Smutné výročí iniciovalo také přípravu fotografické výstavy VILÉM HECKEL – KOUZLO HOR. “Huascarán – jen málokdo v našem kraji neslyšel o tomto neštěstí, mnoha lidí se ztráta dotkla osobně. Je to už padesát let, a přesto jsou mezi námi ti, kdo mají událost v živé paměti. Výstavu jsme vytvořili ve spolupráci s dcerou Viléma Heckela – Helenou, která střeží jeho rozsáhlý archiv v němž je systematicky uloženo přes 60 000 negativů. Některé z nich nebyly dosud zveřejněné,” říká Petr Vobořil, ředitel jabloneckého kulturního a informačního centra.

Toto je fotoaparát, který s legendou české fotografie projel svět. Foto: Petr Zbranek

Výstava představuje jednotlivé části tvorby Viléma Heckela v kontextu s jeho životní cestou. Je zde k vidění více než 70 velkoformátových fotografií, všechny Heckelovy vydané publikace a také některé osobní věci, které byly součástí výbavy na výpravách. Od Tater přes Krkonoše, Jizerky a Český ráj dokumentoval Vilém Heckel českou horolezeckou špičku v období od 50. do 70. let a fotoaparát podle jeho slov dokázal přivést spolulezce „do stavu nesportovní zuřivosti“. Obzvláště ve chvílích, kdy si vyhlédl určitý záběr a potřeboval dobrovolníka, který by mu zapózoval na hřebeni.

TZ/Radana Schaeferová