Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z Tajvanu zmizí nebezpečné stromy, většinu jich město ošetří. Vychází se z podrobného dendrologického průzkumu

09. 06. 2024 | 19:39

V týdnu od 10. června započne kácení nebezpečných stromů na Tajvaně. Většina zdejší aleje projde odborným ošetřením a odstraněnou zeleň nahradí nová výsadba. Práce by měly trvat podle počasí nejdéle do konce června.

JNpřehradaCelek
ilustrační foto

Už v lednu proběhl na území poloostrova Tajvan u jablonecké přehrady podrobný dendrologický průzkum. Ten vytipoval stromy vhodné k ošetření a ty, které je nutné pokácet, protože jsou nebezpečné, jelikož jsou z velké části suché a nestabilní. „Většina zdejších stromů je však určená k ošetření. To bude odborná firma provádět také ještě před prázdninami,“ sděluje Štěpánka Gaislerová, vedoucí odboru městské ekologie, a dodává, že ošetření spočívá hlavně v odstranění suchých větví a ve stabilizaci dřevin. Odstraněnou zeleň pak nahradí nová výsadba.

Práci na zeleni předcházel ornitologický průzkum. „Potřebovali jsme zjistit, zda v korunách stromů nehnízdí nějací ptáci. A protože výsledek byl negativní, mohlo být vydané povolení ke kácení nebezpečných dřevin,“ připomíná Gaislerová.

O nákupu pozemků na Tajvaně o celkové výměře 3399 m2   rozhodli městští zastupitelé v listopadu loňského roku.  Nyní město nechalo pozemky upravit, odstranit stavební suť i pozůstatky skladu. Po celou koupací sezónu zde město připraví opět zázemí pro vodní záchrannou službu, která bdí nad bezpečím lidí ve vodě i na březích jablonecké přehrady. A letos poprvé na tomto místě proběhne kompletní Den Integrovaného záchranného systému včetně ukázky záchrany osob z převrženého raftu. Den IZS bude na Tajvaně 25. června od 9 do 15.30 hodin.

Dopravní opatření pro linky č. 109 a 131

Pokládka finální asfaltové vrstvy v ulici U Přehrady od pondělí 10. do neděle 16. června je důvodem nového dopravního opatření pro linky č. 109 a 131 (školní linka). Dokončovací práce rekonstrukce ulice U Přehrady, které provádí Krajská správa silnic LK, si vyžádají ještě další změny a omezení dopravy.
Po stejnou dobu, tedy od 10. do 16. 6., bude také dočasně zrušená zastávka U Přehrady. Náhradní zastávka pro linky č. 109 a 131 bude v ulici Svatopluka Čecha u plaveckého bazénu. Linky budou jezdit po následující objízdné trase: U Přehrady – Svatopluka Čecha – Mánesova – Palackého, kde se napojují na standardní trasu.

JN/Jana Fričová