Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z opuštěné garáže v Plynární ulici se odvezlo velké množství použitých injekčních stříkaček

27. 05. 2023 | 19:01

Ve čtvrtek 25. května přikročil jablonecký magistrát s městskou policií a pracovníky veřejně prospěšných prací k razantnímu úklidu dalšího z problémových míst v Jablonci. Tentokrát šlo o opuštěnou garáž v ulici Plynární, kterou osídlili lidé bez domova. Celkem odtud odvezli necelou tunu odpadu, ve kterém bylo velké množství použitých injekčních stříkaček.

bez2
Foto: JN

„Původní nájemce garáže zemřel, a tak přestala sloužit svému účelu. Naopak se stala útočištěm lidí bez domova, kteří zde našli vhodné přístřeší. Místo opakovaně kontrolovali strážníci jablonecké městské policie a upozorňovali na fakt, že by jej měli opustit. Po několika upozorněních jsme se rozhodli neutěšený stav změnit a garáž s pomocí strážníků a pracovníků VPP uklidit,“ konstatuje Miloš Vele, primátor Jablonce nad Nisou.

Podle jeho slov příští týden úklid dokonči jablonecké technické služby. „Garáž necháme srovnat se zemí a pozemek upravit, aby už tu nebylo místo vhodné k bydlení osob bez domova a drogově závislých. I z ulice Plynární totiž bylo odvezeno velké množství nebezpečného materiálu, obsahujícího zbytky injekčních stříkaček a jehly,“ připomíná primátor.

Foto: JNÚklid v Plynární ulici nebyl první, který město zorganizovalo. Za sebou má už tři podobné zkušenosti, protože Jablonec nad Nisou začal uklízet veřejná prostranství, kde se zdržují lidé bez domova, v prosinci loňského roku. Tehdy byla hlavním důvodem uzavírka lesa na Prosečském hřebeni kvůli odlovu divokých prasat. Pracovníci VPP odtud odklidili 2,5 tuny odpadu. „Podruhé se uklízelo v polovině února pod mostem u Mšenského potoka v ulici Želivského a pod mostem v ulici Pražská u kolejí, odkud se celkem odvezlo 2,12 tun odpadu. Také tady se našlo poměrně hodně použitých jehel. V dubnu se z Jabloneckých Pasek odvezl odpad o váze 2,1 tuny,“ informuje Martina Vacková, vedoucí kanceláře tajemníka jabloneckého magistrátu. 

JN/Jana Fričová