Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Záchranáři požádali o možné náhradní sídlo v Jablonci. Město nabídlo vlastní sportovní halu

21. 03. 2020 | 10:11

S žádostí o volné prostory se na statutární město Jablonec nad Nisou obrátila krajská záchranná služba (KZS LK). „Potřebovali získat vhodné volné místo, kde by mohlo vzniknout náhradní sídlo záchranné služby, pokud by bylo třeba,“ konstatoval ekonomický náměstek Milan Kouřil.

JNhala
Foto. Sport Jablonec

„Místo jsme našli. Jako vhodné se ukázala městská sportovní hala, kterou jsme záchranářům nabídli,“ uvedl vedoucí technického odboru jabloneckého magistrátu Pavel Kozák. K pozitivům, jimiž hala disponuje, patří velké parkoviště, přímý výjezd na páteřní komunikaci v ulici U Přehrady a hlavní trasy na Tanvald, Železný Brod, Bedřichov, Liberec. V hale, která je v současné době uzavřená pro veřejnost, je restaurace a v přízemí je možné připravit i místa na přespání.

Náhradní sídlo pro záchranku v Jablonci hledala KZS LK pro případ, že by zkolabovala služba v nynějším sídle u nemocnice a bylo by třeba ji i sídlo převést do stavu karantény.

Vyfrézovaná místa na silnicích jsou opravená

Jablonecké technické služby dokončily opravy vyfrézovaných míst v některých ulicích, které se město rozhodlo opravit přednostně. Opravy se podařilo dokončit s předstihem díky tomu, že ve středu se otevřela obalovna asfaltu. Výběr opravovaných komunikací se řídil dle toho, zda budou sloužit jako objízdné. V první etapě, která byla plánovaná do 22. března, se opravily s předstihem povrchy ulic Riegrova, Ladova a Belgická, v té druhé, 22.-29.3., se bude pracovat na komunikacích ulic Skřivánčí, Vodní a U Nisy.

Příprava na jarní úklid
Jablonec nad Nisou začal s přípravou na jarní úklid. V těchto dnech se technické služby soustředily hlavně na tzv. předmetání.

„Je poměrně sucho a mnoho alergiků trápí prach. Proto jsme zahájili předmetání hlavně v místech, kam mohou lidé zamířit na krátké procházky, tedy v okolí přehrady,“ říká vedoucí technického odboru Pavel Kozák. O víkendu se práce budou muset přerušit, protože předpověď počasí varuje před nočními mrazy. V úklidu se bude pokračovat opět příští týden.

Město nabídlo přednostně byty zdravotníkům

V době pandemie koronaviru je třeba pomáhat ze všech sil. Jablonecký magistrát proto nabídl byty pro zdravotníky. Jednu nabídku využila jablonecká nemocnice.
„Od záchranné služby přechází na jablonecké ARO jeden lékař, který získá od města opravený byt o velikosti 1+1 v Bezručově ulici. Snažíme se i tímto způsobem pomáhat v boji proti koronaviru. Je důležité, aby zdravotníci měli místo, kde si v této hektické době v klidu odpočinou,“ říká ekonomický náměstek Jablonce nad Nisou Milan Kouřil.  

Registrujte se k odběru SMS zpráv

Kromě krizového telefonního čísla 724 962 424 zavedlo statutární město na svých stránkách možnost získat informace také prostřednictvím SMS zpráv.

„Pokud by někdo měl zájem získat rychlou informaci o nějakém krizovém stavu, stačí, když se na městském webu jednoduše zaregistruje k odběru,“ tvrdí webmaster Petr Vitvar. SMS zprávy budou sloužit k informacím o zcela výjimečném stavu typu „úřad je zcela zavřený od…“ nebo „je zákaz vycházení“ apod. K odběru běžných aktualit zveřejněných na městském webu je určené přihlášení k e-mailingu.
Chcete-li se tedy registrovat k odběru SMS zpráv, otevřete si webové stránky města www.mestojablonec.cz, najeďte kurzorem pod aktuality, kde jsou dva řádky – možnost odběru e-mailingu nebo SMS zpráv. Buď vyplníte svůj e-mail do okénka u e-mailingu nebo vepište své telefonní číslo u SMS zpráv  a potvrdíte.

Hlasujte pro rýnovický Priebischův kříž

Do konce května může veřejnost hlasovat na  www.ahojkrasnecesko.cz pro Priebischův kříž v jabloneckých Rýnovicích. Ty se staly součástí projektu agentury Lepší místo nazvaného Ahoj, krásné Česko! Soutěží se o 3 x 100.000 korun.

„Prostřednictvím projektu Ahoj, krásné Česko chceme vrátit co nejvíce zašlým místům v českých městech jejich slávu. Aby zase zářila čistotou, vandalové se jim vyhýbali a lidem se v nich dobře žilo. Vytipovali jsme několik míst po celé republice, která si podle nás zaslouží pomoc nejvíc. Tři vámi vybraná místa vyčistíme a zkrášlíme,“ říká Petr Steklý z agentury Lepší místo.

Jablonec má v soutěži také jedno místo, a tím je Preibischův kříž v Rýnovicích. „Památka ve svahu v ulici Na Úbočí je zničená, celé sídliště ji má na očích a město se ji chystá opravit. Snad letos, otázkou je, jak dopadnou úsporná opatření v městském rozpočtu, která budeme muset v souvislosti s pandemií koronaviru přijmou,“ říká náměstek primátora David Mánek.

„Hned dva Priebschovy kříže najdeme na území dnešních Rýnovic. Jejich příběhy spolu souvisejí a postavili je zde příslušníci jedné rodiny,“ říká tajemník magistrátu a spisovatel Marek Řeháček a pokračuje: „Na pozemku za panelovými domy v ulici Na Úbočí stával první dřevěný kříž při tzv. Tovární cestě (Fabriksweg) spojující střed Rýnovic se sklárnou a textilkami v údolí Bílé Nisy. Když ho nahradil kamenný podstavec se železným křížem, byl původní kříž přesunut k domu č. 49 v ulici U Družiny. Tak se v Rýnovicích zrodily dva Priebschovy kříže.“

Historii křížů popisuje tzv. Růtova kronika, která vznikla po 2. sv. válce. Ta říká, že původní dřevěný kříž nechal kamenným nahradit průmyslník Albert Priebsch v roce 1863, a tak se tomu novému začalo říkat Albertův. „Albert Priebsch je v německé literatuře dost často uváděn jako Adalbert, česky by se řeklo Vojtěch. Narodil se v Rýnovicích roku 1799 otci Josefu Priebschovi a matce Anně, rozené Hauserové. Byl jedním z jedenácti dětí a poté, co se oženil s Beate Hiebelovou, měl deset dětí. Roku 1874 zemřel,“ vypráví Řeháček, podle kterého Priebschové svého času patřili mezi nejbohatší fabrikantské rody na Jablonecku. Přestože pocházeli z Rýnovic a Adalbertův otec Josef zde provozoval barvírnu látek, své první větší podniky měli u Bílé Nisy již na katastru sousední Loučné, kde je založili roku 1834.  Podnik se v průběhu
19. století neustále rozšiřoval, část výroby byla proto přesunul na Tanvaldsko, kde vznikly mohutné budovy priebschovských textilek; na konci století byl se svými 124 540 vřeteny největší přádelnou bavlny v celém Rakousku. Adalbert Priebsch byl majitelem přádelny v Loučné.

JN/Jana Fričová