Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zájem o českou bižuterii podle výrobců roste, lidé chtějí individuální design

06. 01. 2024 | 9:49

Zájem o kvalitní českou bižuterii z Jablonce nad Nisou roste. ČTK to řekl předseda představenstva Svazu výrobců skla a bižuterie (SVSB) Pavel Kopáček. Zákazníci a zákaznice podle něj dávají před masovou produkcí stále častěji přednost individuálním designu a neobvyklým šperkům i přesto, že jsou takové šperky dražší.

Made-in-Jablonec-ZBP 3102
archivní foto Mad

Často za ně zaplatí i 4000 až 5000 korun. Lidé hledají bižuterii, která se neprodává ve velkých sériích, jako je tomu ve velkých obchodních řetězcích, uvedl Kopáček.

Přehled o trhu získává svaz i díky vlastní prodejně skla a bižuterie v Jablonci. Nejprve to bylo bižuterní centrum Palace Plus v budově někdejšího Jablonexu, v polovině roku 2022 otevřel svaz Křišťálový ráj v centru Jablonce jen pár set metrů od radnice. V budově postavené v roce 1878 pro exportní dům Gebrüder Mahla, který se věnoval vývozu skleněné bižuterie a krystalerie a tovární výrobě skleněných knoflíků, teď nabízí to nejlepší, co místní výrobci bižuterie, skla a vánočních ozdob vytvořili.

Návštěvnost centra i prodej rostou. Zatímco původní centrum před pandemií nemoci covid-19 navštívilo ročně kolem 16.000 až 18.000 lidí, Křišťálový ráj loni přivítal 20.500 návštěvníků a výrazně rostly i tržby. Hlavními zákazníky byli podle Kopáčka čeští turisté, ve druhé polovině roku však stoupla i návštěvnost ze zahraničí. "Centrum navštívili hosté z Japonska, několik skupin z USA, Kanady, Velké Británie, Nového Zélandu nebo Austrálie," doplnil. K dobrému výsledku přispěly podle něj i akce ve spolupráci se značkou Křišťálové údolí, které navštívilo kolem 4000 lidí.

Výroba skla a bižuterie má na Jablonecku dvousetletou tradici a stále zaměstnává několik tisíc lidí. Svaz výrobců skla a bižuterie je dobrovolným zájmovým sdružením, které od roku 1991 reprezentuje pět desítek výrobců skla a bižuterie, jeho členy jsou ale také například střední školy a technická univerzita. Oboru se podle Kopáčka loni dařilo. K větší propagaci pomůže podle něj i zapsání ruční výroby skla, do které výroba bižuterie patří, na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

"Čekáme především, že si návštěvníci, zejména ti zahraniční, všimnou, že ta výroba je unikátní, a že je unikátní natolik, že se UNESCO rozhodlo ji zařadit do seznamu nehmotného kulturního dědictví. Existují určitá pravidla, my je ještě úplně neznáme, ale je jen na nás, jak tenhle prvek určité unikátnosti využijeme," dodal Kopáček. Věří, že by to do Jablonce mohlo přivést další turisty a potenciální zákazníky. Už dnes svaz skupinám nabízí nejen návštěvu Křišťálového ráje a sklářského muzea, ale také návštěvu některé z bižuterních firem.

čtk