Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Díky penězům z Polska může Chrastava postavit vodovod do Horního Vítkova

23. 04. 2024 | 16:28

Díky penězům z Polska může Chrastava na Liberecku postavit vodovod do části Horní Vítkov. Obyvatelé zhruba stovky tamních domů jsou zásobováni z vlastních studní, vody v nich ale v posledních letech ubývá. Stavbu téměř za 68 milionů korun by si město bez dotace nemohlo dovolit, řekl při dnešním slavnostním zahájení ČTK starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Hotovo by mělo být příští rok na podzim.

vodojemHorska2
ilustrační foto, fotogalerie z aktuálních snímků z akce je z FB Libereckého kraje

V Horním Vítkově je v plánu vybudovat 5,65 kilometru dlouhý vodovod, 91 domovních přípojek a také dvě požární nádrže. "Nečekal jsem, že se někdy dočkám chvíle, kdy se vybuduje vodovod v Horním Vítkově," doplnil Canov. Nový vodovod podle něj zajistí vodu nejen pro místní obyvatele. "Na studni je závislá i malotřídní škola, kterou v Horním Vítkově máme, takže pro tu je to také výhra, už nehrozí, že by se někdy musela kvůli nedostatku vody zavřít nebo přerušit provoz," dodal chrastavský starosta.

Výstavbu vodovodu obyvatelé Horního Vítkova vítají, i když jim zkomplikuje dopravu, silnice je kvůli stavbě uzavřená. "Voda ve studni nám pomalu, ale vytrvale klesá, už jsem ji před nějakými čtyřmi lety prohluboval vrtem na 25 metrů, protože jsem vodu neměl, spálilo se mi čerpadlo a půl roku jsme byli bez vody. Až bude vodovod, tak se k němu určitě připojím, když vezmeme i kvalitu vody, tak není o čem přemýšlet," řekl Karel Řehák, který bydlí v Horním Vítkově naproti škole.

Peníze na nákladný projekt získá město z Fondu Turów, který vznikl na základě česko-polské dohody o řešení dopadů těžby uhlí v dole Turów u hranic s Českem. Pokračování těžby a plánované rozšíření dolu ohrožují zdroje vody v příhraničních oblastech. V rámci kompenzací škod vyplatily proto před dvěma lety České republice Polsko a firma PGE, které důl a sousední elektrárna patří, 45 milionů eur (zhruba 1,1 mld. Kč). Z toho 35 milionů eur (885 mil. Kč) šlo na transparentní účet Fondu Turów, který spravuje Liberecký kraj. Aktuálně je na něm i s úroky přes 896 milionů korun.

Dotace z fondu by podle Canova měly plně pokrýt náklady stavby i technického dozoru. "Ještě se může stát, že přijde dotace z ministerstva životního prostředí, ale v tom případě by se ta krajská z Fondu Turów snížila," dodal Canov. Získat může město z fondu životního prostředí 42 milionů. Vodovod v Chrastavě není prvním projektem hrazeným z Fondu Turów. Loni v létě zahájila Severočeská vodárenská společnost práce na úpravně vody Machnín, v květnu začne stavba vodovodu i v Hrádku nad Nisou - Václavicích.

čtk