Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dnes v Hejnicích začíná výstava Hraběcí obory, Odkaz Clam-Gallasů v krajině Jizerských hor

06. 09. 2019 | 5:34

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci v rámci cyklu Rok Gallasů a Clam-Gallasů připravil výstavu Hraběcí obory, Odkaz Clam-Gallasů v krajině Jizerských hor, jejíž vernisáž se uskuteční v pátek 6. 9. 2019 v klášteře v Hejnicích.

hejniceKOneMad
ilustrační foto hejnické baziliky Mad

Rok 2019 je rokem Gallasů a Clam-Gallasů s podtitulem Noblesa severních Čech. Součástí představení významného rodu, který po několik staletí ovládal a spravoval rozsáhlé statky na území dnešního Libereckého kraje je i výstava Hraběcí obory, kterou připravil Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci ve spolupráci s Lesy České republiky, s.p. a Klášterem Hejnice. Současné byla připravena i stejnojmenná publikace autorského kolektivu Renata Tišerová, René Bělohradský a Markéta Kavková.

Výstava i monografie jsou výsledkem několikaletého projektu Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci a Lesů České republiky, který zahrnoval terénní dokumentaci Clam-Gallasovských obor a který je zaměřen na památkovou ochranu reliktů těchto opomíjených památek v Jizerských horách. Široké veřejnosti budou představeny dvě obory založené Eduardem Bedřichem Clam-Gallasem, a to starší Velká obora a mladší Heřmanická obora, též někdy označovaná jako Nová.

Výstava bude zahájena slavnostní vernisáží dne 6. 9. 2019 v Klášteře v Hejnicích, kde si ji budou moci zájemci prohlédnout až do 15. 12. tohoto roku. Doprovodná monografie, která představí historii obor a další souvislosti, je doplněna celou řadou historických i současných fotografií včetně přiložené mapy.

TZ