Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dolu Turów dochází čas. Češi, Němci a Poláci se sešli na projednání jeho negativních dopadů

19. 09. 2019 | 15:04

Polská uhelná společnost PGE čelí kvůli rozšíření a prohloubení dolu Turów rizikům spojeným s jejím hospodařením a reputací, především kvůli pravděpodobnému odčerpání pitné vody pro desítky tisíc lidí na české straně.

stavkaTurow3dav
archivní foto z protestní akce na hranicích tří států Artur Irma

Zástupci a zástupkyně místních komunit z Česka, Německa i Polska, které již  teď trpí kvůli negativním dopadům těžby a spalování uhlí z dolu Turów, dnes přijeli na oficiální veřejné projednání v rámci vyhodnocení vlivů na životní prostředí (proces EIA) do polské Bogatynie nedaleko dolu.

Státní firma má již nyní problém s financováním projektu a má před sebou nemožný úkol získat všechna potřebná povolení včas, aby mohla pokračovat v těžbě, protože licenci k těžbě má jen do 30. dubna 2020.

PGE chce prodloužit těžbu až do roku 2044. Dnes se snaží přesvědčit obyvatele, že rozšíření a prohloubení dolu nebude krást vodu lidem na české straně hranice, čemuž místní mají problém uvěřit, protože již nyní prokazatelně ztrácejí vodu ve studních i v krajině. Polského investora na to upozorňovali již na seznámení s projektem, které proběhlo přede dvěma dny v Chotyni na Liberecku.

“Rozšíření dolu by mělo řadu negativních dopadů nejen na své bezprostřední okolí, ale i na znečištění ovzduší a na globální klima. Důl již narušil zásoby podzemní vod a 30 tisíc lidí se může ocitnout bez vody. Lidé v České republice jsou proti rozšíření dolu. Zhruba 5000 z nich poslalo své připomínky proti pokračování těžby v procesu EIA,” říká Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace ČR.

Své námitky sepsala také nejbližší česká obec Uhelná. “Společnost PGE se i nadále tváří, jako by se všechny negativní vlivy zastavily na státní hranici, což je evidentní nesmysl. Nechápeme, že v dokumentaci EIA není navržena žádná přírodní ochranná bariéra (například zalesněný val), která by hluk, prach a otřesný pohled do těžební jámy mohla alespoň omezit, když ne úplně eliminova,” říká Milan Starec, obyvatel Uhelné.

“Pojišťovny a banky stále více odmítají podporovat podobné projekty, jako je rozšíření dolu Turów a označují je jako nepojistitelné. Takové projekty čelí i stále většímu a většímu odporu lidí a autority si jejich hlasů začínají všímat a naslouchat jim. Je těžké si představit, že by firma PGE získala licenci k pokračování těžby za rok 2020. Její plán na gigantický důl Gubin-Brody byl nedávno zastaven kvůli tomu, že podobně jako Turów neplnil všechny požadavky evropského práva,”  říká Kuba Gogolewski, finanční expert z Fundacja Rozwój TAK - Odkrywki NIE.

TZ Greenpeace ČR