Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Domov důchodců v Českém Dubu má vyčleněné prostory pro případ, že by některý z klientů onemocněl nemocí COVID-19

27. 03. 2020 | 17:17

Domov důchodců v Českém Dubu na Liberecku má vyčleněné prostory pro případ, že by některý z klientů onemocněl nemocí COVID-19. ČTK to dnes řekl ředitel domova Radim Pochop. Jeden ze zaměstnanců domova s kapacitou 100 míst koronavirem onemocněl, nikdo další z domova pozitivně zatím testovaný nebyl.

Ministerstvo zdravotnictví dnes nařídilo domovům pro seniory a podobným lůžkovým zařízením vyčlenit pro případně nakažené desetinu své kapacity, musí mít zvláštní sociální zařízení. To podle Pochopa splňují a v případě potřeby by na infekční pokoje přeměnili velké společenské místnosti, které jsou už nyní prázdné. "Máme vyčleněné prostory do jednoho patra, je to součást našich krizových plánů," uvedl Pochop. Podle něj splňují i další nařízení ministerstva o preventivním měření teploty dvakrát denně u klientů i zaměstnanců. "To se u nás provádí už 14 dnů," dodal.

V českodubském domově onemocněl zaměstnanec, který ale nebyl v běžném pracovním kontaktu s klienty ani zdravotnickým personálem. Nákaza se potvrdila ještě u jednoho člověka, s nímž byl zaměstnanec v kontaktu, nejde ale o pracovníka domova. "Uvidíme, jak to bude dál probíhat. Zatím jsou v domácí karanténě lidé, co byli v kontaktu s nemocnými spíše mimo domov důchodců," uvedl dnes krajský ředitel hygieniků Vladimír Valenta.

Opatření musela kvůli tomuto případu přijmout i liberecká nemocnice. Nemocného zaměstnance domova na plicní oddělení přijala, aniž by zdravotníci tušili, že je pozitivní na COVID-19. Plicní oddělení je z preventivních důvodů provozně i kontaktně izolované od zbytku nemocnice.

čtk