Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dopravu u Hrádku nad Nisou zkomplikovaly protesty polských příznivců těžby v hnědouhelném dole Turów

22. 03. 2021 | 16:08

AKTUALIZOVÁNO: Přeshraniční dopravu u Hrádku nad Nisou na Liberecku zkomplikovaly dnes odpoledne protesty polských příznivců těžby v hnědouhelném dole Turów. Účastníci protestu od 14:30 půl druhé hodiny pomalou jízdou mezi kruhovými objezdy v Kopačově (Kopaczowě) a Sieniawce bránili průjezdu hlavně kamionů. Během půl hodiny překročila kolona hranici, po 16:00 už na české straně přesahovala čtyři kilometry. Uvízly v ní desítky nákladních vozů. Osobní vozy směrovali policisté na starý hraniční přechod, kamiony tudy ale nemohou.

hraniceprotest2
Foto: Artur Irma

Devadesátiminutovou protestní akci svolala polská organizace "Ruce pryč od Turówa". Zastánci těžby uhlí tak chtěli vyjádřit nespokojenost s podle nich neopodstatněnými útoky z České republiky. Výrazné komplikace nezpůsobil protest jen na České straně, dlouhé kolony kamionů stály také v Polsku. Uvízli v nich nejen řidiči českých a německých kamionů, ale také desítky Poláků. Po 16:00 ale protest skončil a kolony aut se za asistence policie začaly pomalu rozjíždět. Foto: Artur Irma Devadesátiminutovou protestní akci svolala polská organizace "Ruce pryč od Turówa". Zastánci těžby uhlí tak chtěli vyjádřit nespokojenost s podle nich neopodstatněnými útoky z České republiky. Výrazné komplikace nezpůsobil protest jen na České straně, dlouhé kolony kamionů stály také v Polsku. Uvízli v nich nejen řidiči českých a německých kamionů, ale také desítky Poláků. Po 16:00 ale protest skončil a kolony aut se za asistence policie začaly pomalu rozjíždět. Foto: Artur Irma Polský hnědouhelný důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE chce důl postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice z Žitavy do Bogatyně. Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Rozšíření těžby loni Polsko povolilo bez ohledu na námitky sousedů. Foto: Artur Irma Obyvatelé z českého pohraničí se obávají nejen hluku a prachu, ale především ztráty pitné vody. Poláci už teď z dolu kvůli těžbě odčerpávají tisíce metrů krychlových vody, voda v oblasti mizí, což potvrzují měření České geologické služby. Strach mají ale lidé v souvislosti s rozšiřováním těžby také ze zvýšení prašnosti a hluku a propadu půdy. Česko proto v únoru podalo k Soudnímu dvoru EU na Polsko žalobu.

čtk