Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dvě posádky týmu Svijany Racing se aktivně zapojí do 52. ročníku Bohemia Rally Mladá Boleslav

19. 06. 2025 | 10:17

Až 130 vozů se může zúčastnit letošního 52. ročníku Bohemia Rally Mladá Boleslav, díky níž se Mladá Boleslav a její okolí o víkendu 12. a 13. července opět po roce stane centrem motoristických nadšenců všech věkových kategorií. K partnerům pravidelného závodu republikového mistrovství soudobých vozů se letos připojuje i Pivovar Svijany.
 

Svijany Racing 2
Foto: od autora TZ

Dvě posádky jeho týmu Svijany Racing se do závodního klání také aktivně zapojí.

V nejsilnější kategorii se ve svijanských barvách představí Jan Sýkora a Štěpán Palivec. „Očekáváme krásný závod a skvělou atmosféru. Mělo by se nám opět podařit zajistit start s Fabií R5 týmu Brynda Racing, ke které bychom se bez podpory pivovaru Svijany těžko dostali,“ těší se zkušený příbramský spolujezdec Jan Sýkora.

V kategorii 2WD bude Svijany Racing reprezentovat posádka Lukáš Kubíček a Roman Linhart. „Po startu v Hustopečích, kde nastoupíme s vozem Opel Adam Rally4 v černočervených barvách pivovaru Svijany, bude pro náš tým Svijany Racing Bohemia vrcholem sezóny. Jsem rád, že zase budeme v jednom týmu s Honzou Sýkorou a Štěpánem Palivcem, kteří pojedou se silnou čtyřkolkou,“ pochvaluje si pilot Lukáš Kubíček.

Catering a program zajistí pivovar

Letošní trať rallye doznala oproti loňsku několika změn a měří 525 kilometrů. Jednou z novinek je rychlostní zkouška č. 1 s názvem Tankodrom Milovice. Pivovar Svijany bude v RaceParku v Milovicích, kde bude připravena tribuna s výhledem na celou trať, jako partner závodu zajišťovat občerstvení a catering. Celodenní program zahrnuje i koncert. Děti se den budou moci užít třeba také návštěvou nedalekého zábavního parku Mirakulum.

Stánky s nabídkou jídla a nápojů Pivovar Svijany zajistí i v servisní zóně na letišti v Hoškovicích, kde program doplní beseda s legendami továrního týmu Škoda a autogramiáda.

„Svijany tradičně podporují nejrůznější sportovní odvětví a úspěšné vrcholové sportovce. Stále výraznější je naše angažmá také v motoristickém sportu, což potvrzuje nově navázaná spolupráce s mladoboleslavskou rallye. Těšíme se na závod a jeho vítěze a bude nám potěšením postarat se o občerstvení pro závodníky a návštěvníky závodu,“ řekl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Pivovar Svijany

Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 30 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Loni již jako rodinný pivovar ve vlastnictví liberecké rodiny Kučerů uvařil celkem 728 tisíc hektolitrů piva. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu sedmnácti převážně nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval více než jednu miliardu Kč, nejvíce do stáčírny plechovek za 100 milionů Kč. Významně také investoval do odkupu chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl v roce 2016 znovu otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči. 

TZ/Luboš Spálovský