Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Evropská komise se připojila k české žalobě na důl Turów. Greenpeace její podporu vítá 

10. 06. 2021 | 15:15

Evropská komise oznámila, že se připojila k žalobě Česka na polský důl Turów u Soudního dvora Evropské unie. Organizace Greenpeace tento krok vítá. Evropská komise tak dala najevo, že negativní vliv dolu Turów považuje za pravdu významný. Nelegální těžba v rozporu s rozhodnutím Soudního dvoru EU, která nyní v Turówě probíhá, nerespektuje pravidla Evropské unie.

turStavka3
foto z pondělního protestu: Greenpeace

Nikol Krejčová z Greenpeace říká: “Rozhodnutí soudu o zastavení těžby je již skoro tři týdny staré, ale rypadla jedou dál a každým dnem se důl rozšiřuje a přibližuje české hranici. Jsme rádi, že se Evropská komise k soudnímu sporu přidala na stranu České republiky. Vyslala tak jasný signál, že ilegální těžba se musí zastavit. Postavila se za české občany, které těžba poškozuje, za životní prostředí, které ztrácí kvůli dolu vodu, a za princip, že právo by mělo platit pro každého.”

Evropská komise teď jako člen sporu může sama soud požádat, aby Polsko donutil zastavit těžbu na dole Turów. Vzhledem k tomu, že Komise k respektování soudního rozhodnutí Polsko už několikrát neúspěšně vyzvala, lze předpokládat, že o zavedení sankcí či stanovení jiných způsobů vymáhání práva soud sama požádá. Česká vláda schválila, že navrhne sankce ve výši 5 milionů eur za každý den, kdy bude ilegální těžba na dole Turów probíhat. Polsku však chce dát tři týdny na vyjádření a během této doby chce uzavřít dohodu, která by vedla ke stažení žaloby.

Nyní se vyjednávání dohody s Polskem může jako přímý účastník soudního sporu účastnit i Evropská komise a Česká republika by ji měla podle Greenpeace k jednání přizvat, aby zvýšila šance, že výsledná dohoda bude silná a ochrání zájmy místních lidí, životní prostředí i zásoby vody na české straně hranice.

Nikol Krejčová z Greenpeace dodává: “Při vyjednávání si Česká republika a Evropská komise mohou společně klást podmínky, které bude pro Polsko těžké odmítnout. Jednou ze zásadních věcí, které by česká vláda měla nyní požadovat je jasný plán na ukončení těžby a spalování uhlí v komplexu Turów a spravedlivou transformaci místního regionu. Jen tak může být zabráněno další devastaci životního prostředí a ohrožování zásob vody na českém území.”

Milan Starec ze Sousedského spolku Uhelná: “Připojení Evropské komise k české žalobě vnímáme jako velice zásadní moment: jsme rádi, že alespoň evropské orgány jsou konzistentní a dávají najevo, že právo obyvatel EU na zdravé životního prostředí je přednější než ekonomické zájmy jedné energetické korporace. Doufáme, že naši politici nyní přehodnotí snahu co nejrychleji uzavřít dohodu s polskou vládou. Smlouva musí být nastavena tak, aby nemohlo dojít k dalším škodám nejen na zásobách pitné vody, ale na životním prostředí obecně.”

TZ Greenpeace