Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Filharmonici pod vedením Semjona Byčkova na Sychrově hráli zdravotníkům. Přijeli z celé republiky

25. 06. 2020 | 7:32

V areálu zámku Sychrov na Liberecku včera večer pod širým nebem zahrála Česká filharmonie (ČF) pod taktovkou svého šéfdirigenta a uměleckého ředitele Semjona Byčkova. Koncert byl věnován pozvaným zdravotníkům. V hledišti v zámeckém parku s 500 místy se usadili zástupci nemocnic pečujících o pacienty s těžkým průběhem nemoci covid-19 a donátoři. Návštěvníci koncertu dorazili mimo jiné i z nemocnic v Brně nebo Praze, kam putovaly prostředky vybrané na benefičních koncertech ČF. Nechyběli zástupci liberecké KNL.

byckov filharmoniehi-res 032 -c- petr-kadlec
Foto: Česká filharmonie

Slavnostní večer, kterým hosty provázel Marek Eben, patřil i laureátovi druhého ročníku Ceny Jiřího Bělohlávka. Cenu pro umělce do třiceti let, která se vyhlašuje na počest bývalého šéfdirigenta a hudebního ředitele ČF, získal dirigent Robert Kružík. Převzal ji z rukou Bělohlávkovy manželky Anny Fejérové.

Na koncertě platila doporučená opatření odpovídající aktuální epidemiologické situaci. K dispozici byla dezinfekce a v prostorách zahrady, kde lidé seděli na židlích umístěných přímo na travnaté ploše, se nepodávalo žádné občerstvení. Vzhledem k nestálému počasí zájemci u vchodu obdrželi pláštěnky, které se jim hodily při dešti v úvodu programu.

ČF provedla Předehru a Scherzo, které složil Felix Mendelssohn-Bartholdy ke hře Williama Shakespeara Sen noci svatojánské. Symbolicky v souvislosti s pandemií byla zvolena Pátá symfonie Osudová Ludwiga van Beethovena. Uprostřed večera zazněl Koncert pro trubku Es dur od Josepha Haydna, jehož tóny se mísily se zpěvem ptáků z okolních stromů.

"Všichni jsme strávili řadu měsíců v odloučení. V nuceném hudebním tichu jsme se strachovali o zdraví našich kolegů a jejich rodin i o lidstvo jako takové. Pandemie neskončila, boj o život pokračuje. Nyní však máme k dispozici lék, který může uzdravit naši duši. Mluvím samozřejmě o hudbě, jejíž duchovní síla nás dokáže podržet v těch nejobtížnějších životních chvílích," uvedl šéfdirigent a umělecký ředitel ČF Byčkov.

ČF 13. června v Rudolfinu v Praze uzavřela sérii čtyř benefičních koncertů. Jako host filharmoniky vedl britský dirigent Simon Rattle. Dalšími hosty byly Rattleho manželka, pěvkyně Magdalena Kožená, a Česká studentská filharmonie. Ve spolupráci s Českým červeným křížem se benefice zaměřila na zviditelnění pravidelného dárcovství krve a podporu Nadačního fondu Magdaleny Kožené.

První benefiční koncert ČF byl 28. března. Pro tři pražské a dvě brněnské nemocnice pečující o pacienty s covidem-19 se vybralo téměř 7,5 milionu korun. Výtěžek druhé benefice 900.000 Kč použije organizace Život 90 na pomoc osamělým a ohroženým seniorům. Třetí benefice pro neziskovou organizaci Člověk v tísni vynesla 500.000 korun.

Letošní Cenu Jiřího Bělohlávka získal dirigent Robert Kružík

Cenu Jiřího Bělohlávka pro umělce do třiceti let, která se vyhlašuje na počest bývalého šéfdirigenta a hudebního ředitele České filharmonie (ČF), získal dirigent Robert Kružík. Při koncertu pod otevřeným nebem na zámku Sychrov na Liberecku ji převzal z rukou Bělohlávkovy manželky Anny Fejérové. Cena, jejíž první laureátkou se loni stala hornistka Kateřina Javůrková, je spojena s peněžitou odměnou 30.000 korun.

Kružík dále získal diplom v podobě grafického listu, jehož autorem je malíř Jiří Voves, který navrhl i Bělohlávkův jeho náhrobek na Vyšehradském hřbitově v Praze.

Letos třicetiletý Kružík má zkušenosti jako stálý dirigent Janáčkovy opery Národního divadla Brno, Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a jako stálý hostující dirigent Filharmonie Brno. Od sezony 2021/2022 bude šéfdirigentem Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, kde vystřídá Tomáše Braunera, který letos v září nastupuje jako šéfdirigent k Symfonickému orchestru hl. m. Prahy FOK.

"Robert Kružík je jedním z nejvýraznějších českých dirigentů mladé generace. Své kvality dokázal čerstvým jmenováním na post šéfdirigenta Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně i vynikající uměleckou prací v brněnské filharmonii i opeře. Jako asistent připravoval Českou filharmonii na koncerty Pražského jara a Českou studentskou filharmonii na vystoupení se Simonem Rattlem," uvedl generální ředitel ČF David Mareček.

V komisi, která rozhodovala o udělení Ceny Jiřího Bělohlávka, zasedli vedle Fejérové a šéfredaktora časopisu Harmonie Luboše Stehlíka zástupci institucí, s nimiž Bělohlávek v posledních letech svého života nejintenzivněji spolupracoval - za Pražské jaro Roman Bělor, za PKF - Prague Philharmonia Jan Fišer, za Hudební akademii múzických umění Irvin Venyš a za ČF Jiří Vodička a David Mareček. Komise se na volbě Kružíka shodla jednomyslně

"Stát se laureátem Ceny Jiřího Bělohlávka je pro mě obrovská pocta. Velká osobnost, preciznost, charisma, vitalita, jedinečnost...To jsou první slova, která mi vyvstanou na mysli při vyslovení jeho jména. Velmi mne mrzí, že se nemohu počítat mezi jeho přímé žáky, ale snažil jsem se alespoň navštěvovat maximum koncertů, které pan dirigent řídil, ať už v Praze, Brně nebo kdekoli, kde jsem mohl být přítomen jako posluchač v publiku," uvedl ke svému ocenění Kružík. "Společně s dalšími velikány českého dirigentství, jako byli Václav Talich, Rafael Kubelík, František Jílek či Karel Ančerl, je pro mě odkaz Jiřího Bělohlávka velkou inspirací do budoucna," dodal.

čtk