Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jako v Holandsku. Jindřichovice pod Smrkem se pyšní větrným mlýnem

27. 03. 2021 | 10:59

Jedním z českých nej se může pyšnit Liberecký kraj. Jde o nejmladší mlýn v republice, který stojí v Jindřichovicích pod Smrkem na Frýdlantsku a je součástí muzea lidové architektury Žijící skanzen. Příští rok oslaví tato stavba dvacáté narozeniny.

Větrný mlýn
Foto: archiv sdružení Lunaria

„Větrné mlýny jsou pro nás vždy tak trochu exotickou zajímavostí, spojenou zejména s Holandskem. V nedávné historii to tak ale nebylo a například na vrchu Vysoký nad Chrastavou stál kamenný větrný mlýn, jehož zřícenina je viditelná dodnes,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jindřichovická stavba je kombinací mlýna holandského typu a malého mlýnku s větrnou turbínou. Na výšku (i v průměru) má čtyři metry, po započtení turbíny dokonce sedm metrů. Jeho cihlové zdivo zbudované na kamenné podezdívce je omítnuté hliněnou omítkou s příměsí koňského a kravského trusu a vrstvou smíchaného písku, jílu a moučné kaše.

Na vnější strany byla navíc nanesena směs vápna s příměsí tvarohu a lněného oleje. Vlastní mlecí zařízení pochází z malého mlýna z Tošanovic u Frýdku-Místku. Uvnitř se mimo technického vybavení nalézá také expozice, která přibližuje větrné mlýny v České republice.

Větrný mlýn je součástí naučné stezky Okolím Jindřichovic, která na dvanácti kilometrech představí jindřichovické Muzeum života venkovského obyvatelstva před průmyslovou revolucí, Resslovu vilu, údolí Jindřichovického potoka, větrný mlýn i větrné elektrárny. Na výšlap se mohou vydat pěší i cyklisté.

LK/Jan Mikulička