Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

K výrobě roušek využilo technické muzeum v Jizerských horách i jeden ze svých interaktivních exponátů

27. 03. 2020 | 12:24

Jizerskohorské technické muzeum v Bílém Potoce na Liberecku ode dneška k výrobě roušek používá také jeden z vystavených exponátů. Jde o stroj z 50. až 60. let minulého století, který muzeu darovala do sbírky liberecká univerzita. Za muzeum to dnes ČTK řekla Michaela Šerclová.

BilyPOtokMad1
archivní foto: Mad

Do Jizerskohorského technického muzea jsme váz pozvali už před šesti lety. ZDE

Stroj je v expozici, interaktivní. Návštěvníkům ho pouštíme na ukázku," uvedla Šerclová. Ode dneška má paličkovací stroj praktické využití, podle Šerclové ale výroba roušek nebude nijak velká a postačí nejspíš jen pro blízké okolí. Denní produkci zatím nedokáže odhadnout.

Jizerskohorské technické muzeum má expozice v památkově chráněném areálu bývalé textilní továrny. Jedna z nich je zaměřená právě na textilní výrobu, vznikla díky spolupráci muzea s libereckou univerzitou. Kromě funkčního paličkovacího stroje tam je třeba i automat na pletení ponožek. Součástí expozice je i stálá výstava šicích strojů soukromé sběratelky Pavlíny Cvrčkové.

čtk