Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec nepočítá pro kompostárnu v Chotyni se zpracováním kalů. Přeorientuje se na biodpady

26. 06. 2023 | 10:19

Liberec pro zvažovanou kompostárnu v nedaleké Chotyni přestal počítat s tím, že by sloužila i ke zpracování čistírenských kalů. Obec s tímto záměrem nesouhlasila. Náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj) řekl, že v případě stavby půjde o takzvaně čistou kompostárnu sloužící k likvidaci bioodpadu.

bioodpadnovy-borcz
ilustrační foto z www.novy-bor.cz

"I to je pro nás velmi zajímavé, protože by to nebylo jenom pro Liberec, ale i pro okolní obce a i pro Chotyni," uvedl Janďourek.

Stotisícový Liberec dosud vlastní kompostárnu nemá a bioodpad vyváží do 40 kilometrů vzdálené Mimoně. Ročně to je zhruba 5000 tun. Chotyně je na zhruba poloviční vzdálenosti a Liberec v této obci vlastní pozemek, kde bývala skládka komunálního odpadu. Jde o pozemek mimo zástavbu. Právě tam by chtěl Liberec kompostárnu s kapacitou 50.000 tun zřídit.

Projekt je ale zatím stále na začátku, ve fázi schvalování memoranda o spolupráci. Podle původního plánu liberecká radnice zvažovala ve spolupráci s vodárenskými firmami vybudovat v Chotyni zařízení pro zpracování bioodpadů i čistírenských kalů. Ostře proti byla nejen Chotyně, ale podporu nenašlo vedení města ani u zastupitelů Liberce. Znění memoranda proto doznalo změn a už se v něm nepočítá se zpracováním čistírenských kalů. Zatím však není jisté, zda s novou verzí bude Chotyně souhlasit. "Podrobnosti zatím neznám, pan Janďourek nám je má představit příští týden," řekla ČTK starostka Chotyně Ivana Morgensternová (Chotyně - obec, kde se hezky žije).

Memorandem se budou příští týden ve čtvrtek zabývat také liberečtí zastupitelé. Schválení memoranda ale podle Janďourka automaticky neznamená, že se bude kompostárna stavět. "Jedná se pouze o vypracování studie proveditelnosti, která by měla zodpovědět mnoho otázek jak právě obce Chotyně, tak statutárního města Liberce," dodal náměstek.

čtk