Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ministerstvo kultury podpoří více než milionem korun opravu oken na radnici ve Frýdlantu

03. 05. 2024 | 10:19

AKTUALIZOVÁNO: V obnově historické budovy radnice pokračují ve Frýdlantu na Liberecku. V posledních letech obnovili restaurátoři historický kazetový strop obřadní síně, loni zrestaurovali všechny vstupní dveře do budovy radnice, letos se od dubna pracuje na obnově oken. Na projekt za 2,8 milionu korun získalo město přes milion korun z ministerstva kultury, dotace tak pokryje 40 procent nákladů. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Martina Petrášková.

Frydlant-radnice03
Foto: Mad

Obnova čeká všech 137 oken historické budovy, práce by měly být hotové do konce září. Obnova se nedotkne jen vitráží, které jsou v dobrém stavu. "Radnice zažila opravu oken naposledy v roce 2010 a tomu odpovídá jejich stav. Okna je třeba obrousit, natřít, opravit těsnění a kování. Práce už v prostorách radnice probíhají, návštěvníkům se tak omlouváme za dočasné nepohodlí," doplnil starosta Dan Ramzer (ODS). Kvůli opravám oken je v současné době pro návštěvníky uzavřené muzeum ve druhém patře radnice.

Frýdlantskou radnici s prvky severoněmecké renesance postavili koncem 19. století podle projektu vídeňského architekta Franze von Neumanna, který je také autorem radnice v Liberci. Ta frýdlantská byla slavnostně otevřena v roce 1896, nahradila starou radnici z roku 1532, která stávala samostatně v západním prostoru náměstí. Součástí budovy je podle památkářů velké množství kvalitních uměleckých děl a umělecko-řemeslných prvků, od roku 1958 má proto památkovou ochranu.

V únoru navíc zastupitelé Frýdlantu rozhodli, že nechají za kulturní památku prohlásit také původní součásti vybavení jako židle, křeslo a historický lustr v obřadní síni, lavice v její horní, veřejnosti nepřístupné části, stoly a stojací hodiny v kanceláři starosty města a tří původní historické dřevěné lavice na chodbách radnice. "Minulý týden byla žádost projednávána v komisi národního památkového ústavu, na ministerstvo zatím doporučena nebyla," řekla Petrášková.

Radnice se podle Ramzera rozhodla požádat o majetkovou ochranu mobiliáře hlavně proto, aby měla možnost žádat na jeho restaurování dotace. "Zvláště lavice v obřadní síni už si odborný zásah zaslouží. Jsou běžně používané v rámci společenského života města a bohužel se to na nich také podepisuje," řekl starosta. Ministerstvo kultury ale mezi tím upravilo podmínky dotačního programu a díky tomu může město o peníze žádat bez toho, že by mělo vybavení památkovou ochranu. S obnovou vybavení obřadní síně tak Frýdlant počítá už pro příští rok.

čtk