Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mladí v sociálních službách jsou pro Jablonec příslibem do budoucnosti

07. 10. 2023 | 8:17

Dárek v podobě filmového představení věnovalo statutární město Jablonec nad Nisou pracovníkům v sociálních službách. „Bylo to příjemné setkání a překvapilo mě, kolik mladých lidí v sociálních službách pracuje, v tom vidím naději do budoucna,“ prohlásil primátor Vele.

jablonec sociální IMG-20231004-WA0004 (002) proc
Foto: JN

V rámci Týdne sociálních služeb, ke kterému se Jablonec nad Nisou přihlásil týdenním bohatým program, připravil odbor sociální také dárek všem, kdo se službám tohoto typu věnují. „Jsem moc ráda, že jsme setkání, které platilo i pro rodinné příslušníky, uspořádali. Poskytlo příležitost k tomu, abychom se vzájemně seznámili, aby si oni pohovořili a vyměnili zkušenosti mezi sebou, a to beze spěchu a v příjemné atmosféře. Navíc podvečerní termín umožnil pomyslně obdarovat všechny bez toho, že by někteří měli pracovní povinnosti. Byl to prostě dárek - poděkování skutečně všem,“ hodnotí večer v kině Radnice jablonecká náměstkyně pro oblast sociální Jana Hamplová.

„Konečně jsem se mohl seznámit s konkrétními lidmi, nejen se zástupci poskytovatelů sociálních služeb, a tak vím, ke komu jdou finance z městského rozpočtu, které schvalujeme. A na setkání jsem slíbil minimálně stejnou finanční podporu ze strany města i nadále,“ řekl primátor Miloš Vele s tím, že ho velmi překvapilo, jak velké procento mladých lidí v sociálních službách pracuje. „Překvapen jsem byl příjemně, je to pro mě velký příslib do budoucna,“ uzavřel primátor.

Jablonec nad Nisou sociální služby komunitně plánuje, a to od roku 2008. Aktuálně platným dokumentem je 4. komunitní plán sociálních a navazujících služeb Jablonecka platný do konce příštího roku, nyní se připravuje akční plán pro rok příští. V ORP Jablonec nad Nisou působí 30 poskytovatelů nabízejících 60 sociálních služeb. Statutární město Jablonec nad Nisou se podílí na částečném financování vyrovnávací platby za služby a přispívá i na činnost nestátních neziskových organizací, jež nemají registrovanou sociální službu, ale poskytují služby navazující. Ročně tak z městského rozpočtu plyne do sociální oblasti zhruba 32 mil. korun, přičemž cca 25,5 mil. je na sociální služby a cca 6,5 mil. na služby navazující.

JN/Jana Fričová