Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na dobročinném stromě v Doleních Pasekách se urodily vzácné plody. Rouškovník plodí teprve od soboty

22. 03. 2020 | 16:32

Nezvyklý způsob, jak získat textilní roušku, mají nyní lidé v Doleních Pasekách na Liberecku. V obci se zhruba stovkou obyvatel si ji mohou utrhnout ze stromu. Rouškovník tu plodí teprve od soboty, řekla dnes ČTK Lucie Betlachová z obce. V sobotu na strom pověsili členové její rodiny asi 20 roušek, večer byly všechny pryč.

rouskovnik1
Foto: Artur Irma

"Máme hezkou zpětnou vazbu, včera (v sobotu) nás tam čekal dárek, dneska dvě čokolády na plotě," řekla Betlachová. Šití roušek je pro ní výzva. "Šít neumím, učí mě to moje mamka," uvedla. Dostávají se k tomu podle ní převážně až večer. "Moje dcera maluje na balíčky, což by každému mělo přinést zdraví a štěstí. Látky nám nosí lidé z vesnice, takže je to takové hezké propojení lidí, na které jsme před touto nemocí možná trochu zapomněli," dodala.

Foto: Artur Irma

Betlachová není jediná, kdo dobrovolně šije a vyrábí roušky. Nedostatek jich mají nadále nemocnice i sociální služby. Podle údajů Libereckého kraje lidé a firmy pro zdravotníky, hasiče, celníky, dopravce, prodejny potravin či úředníky vyrobili v tomto týdnu přes 4000 textilních roušek. Šijí je třeba studentky střední školy v Liberci v Kateřinkách. "Klasické roušky k dostání nejsou, a tak se snažíme pomoci aspoň takto," uvedl ředitel školy Václav Tichý. V krejčovských dílnách vyrobí studentky denně kolem 60 bavlněných ústenek. "V současné době šijí roušky pro sociální služby ve Smržovce a hned jak v Kateřinkách dokončí tuto zakázku, budou vyrábět pro Komunitní centrum Kontakt Liberec," dodal Tichý.

Foto: Artur Irma

Zapojila se také liberecká technická univerzita, která pro výrobu roušek používá nanomateriál. Takové roušky jsou účinnější než běžné a dokážou zachytit až 90 procent virů. Určené jsou pro pracovníky páteřních nemocnic, lékaře, lékárníky či řidiče ve veřejné dopravě. Zatím bylo mezi ně rozdáno skoro 5300 nanoroušek. Mezi pracovníky ve zdravotnictví kraj rozdělil také 9800 roušek získaných ze státních hmotných rezerv a dalších 18.400, které obdržel v sobotu od státu v rámci první zásilky z Číny.

čtk