Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na obnovu kaple v bazilice v Jablonném v Podještědí dá kraj dominikánům milion korun

18. 08. 2024 | 5:44

Na obnovu kaple s oltářem Panny Marie v bazilice sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí přispěje Liberecký kraj dominikánům bezmála milionem korun. Rozpočet projektu je 2,28 milionu korun, dotace z kraje pokryje téměř 44 procent nákladů, řekl ČTK mluvčí hejtmanství Filip Trdla.

JablonnéKlášter Jablonné
Basilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí

Nejde přitom o první podporu, kterou kraj na opravy jedné z nejcennějších barokních památek poskytl, v minulosti přispěl třeba na obnovu elektroinstalace a osvětlení baziliky.

Bazilika v Jablonném byla postavena v letech 1699 až 1729 podle plánů slavného rakouského architekta Jana Lukáše Hildebrandta na místě původního gotického kostela. Ve 13. století ho tam založila Zdislava z Lemberka, šlechtična, později prohlášená za svatou, tam byla i pohřbena. "Architekt Hildebrandt dostal podmínku, že nesmí pohnout hrobem svaté Zdislavy. Takže nad tím hrobem vystavěl pozdně barokní chrám," doplnil rektor baziliky a správce hrobu sv. Zdislavy Pavel Mayer.

Barokní bazilika v Jablonném je národní kulturní památkou, v minulých dvou letech absolvovala obnovu za 60 milionů korun. Teď dominikáni připravují druhou etapu, která počítá se zrestaurováním tří oltářů a zpřístupněním doposud nepřístupných prostor. "V letech 2020–2023 se obnovy dočkal barokní interiér baziliky, nedošlo však k restaurování kaple Panny Marie," doplnila náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Oltář Pany Marie je v první kapli na levé straně baziliky, je v něm rokoková kartuše s nikou, v níž je pozdně gotická socha Madony z období kolem roku 1510. V pseudobarokní zasklené skříni z roku 1908 jsou uložené ostatky sv. Zdislavy, jejíž hrob je v kryptě pod oltářem. Otvor krypty je ohrazen barokní kovanou mříží z roku 1732.

Liberecký kraj obnovu památek dlouhodobě podporuje, na individuálních dotacích přispěl za posledních osm let na 68 projektů, na něž rozdělil bezmála 72,57 milionu korun. Mezi památky obnovené za podpory kraje patří například areál poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici, zámek Vartenberk ve Stráži pod Ralskem nebo bývalá sušárna chmele v Dubé. Další miliony rozděluje kraj na menší projekty z dotačních programů, jen letos tak rozdělil 22 milionů korun.

čtk