Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nejvýraznější proměnou z památek nalézajících se v kraji prošel Frýdlant. Na Trosky a Bezděz mohou lidé se psy

16. 03. 2023 | 5:00

Ze státních hradů a zámků v Libereckém kraji prošla před letošní sezonou nejvýraznější proměnou část expozice na Frýdlantu na Liberecku. Dosavadní zámecké interiéry přibližovaly druhou polovinu 19. století, nyní zachycují jejich podobu ze 30. let 20. století za vlastnictví posledních členů hraběcí rodiny Clam-Gallasů.

FrydlNejrozsahlejsi-interierovou-instalaci-prosel-v-zimnich-mesicich-zamek-frydlant.
Interiéry zámku Frýdlant mají za sebou facelift. Foto: Národní památkový ústav, ÚPS na Sychrově

Novinářům to dnes řekl regionální ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) Miloš Kadlec. "Začal tím proces tříleté reinstalace celého frýdlantského areálu," dodal.

Zámek Frýdlant patří k nejrozsáhlejším památkovým celkům v severních Čechách. Spojuje v sobě středověký hrad a renesanční zámek, jehož první čtyři patra přišla při nynějších úpravách jako první na řadu. "Zámek jsme díky starým dobovým fotografiím a díky starým inventářům vraceli do doby kolem roku 1930," řekl kastelán Jiří Holub. Podle něj se podařilo dohledat zhruba 95 procent původního mobiliáře.

Interiéry na Frýdlantu. Foto: Národní památkový ústav, ÚPS na Sychrově

Frýdlant byl jediným ze státních hradů a zámků v Libereckém kraji, který měl loni vyšší návštěvnost i ve srovnání s posledním předcovidovým rokem. Loni ho navštívilo bezmála 56.000 lidí, což bylo zhruba o 3200 více než v roce 2019. Regionální ředitel památkářů věří, že letos se k návštěvnosti jako v době před covidem navrátí i další hrady a zámky v kraji. "Věřím, že sezona bude dobrá. A že k tomu přispěje i snížení vstupného pro naše nejmladší návštěvníky od 6 do 18 let, které se snižuje na 30 procent toho základního vstupného," dodal Kadlec. Základní vstupné na státní hrady a zámky v kraji je od 140 do 240 korun.

Mezi další novinky sezony patří, že na hrady Bezděz na Českolipsku a Trosky v Českém ráji budou moci přijít návštěvníci se psy. Musejí ale počítat s tím, že na obou památkách nebudou moci jít se zvířaty do všech jejich částí. Na zámku Sychrov na okraji Českého ráje bude letos širší nabídka prohlídek pro školy a dětské návštěvníky, které jsou zakončené focením a zkoušením klenotů v korunovačním sále. "Pro dospělé návštěvníky budou v pravidelných termínech vypisovány prohlídky Za obrazy!, které budou zaměřeny na sychrovské obrazové sbírky," uvedla regionální mluvčí NPÚ Lucie Bidlasová.

Na hradu Grabštejn na Liberecku si budou v letošní sezoně připomínat rod Harrachů hranými prohlídkami, zámek Hrubý Rohozec v Turnově bude kromě jiného lákat na varhanní soboty a zámek Lemberk v Jablonném v Podještědí bude mít panelovou výstavu o svaté Zdislavě, od jejíž smrti loni uplynulo 770 let. Zámek v Zákupech na Českolipsku bude mít panelovou výstavu na nádvoří spojenou s dvěma představiteli rodu Habsburků, navíc na toto téma chystá i kostýmované prohlídky. Zaměřené budou na císařovnu-vdovu Karolínu Augustu, jež zemřela před 150 lety, a následníka trůnu, arcivévodu Františka Ferdinanda d'Este, který se narodil před 160 lety. "Letošní sezona bude opravdu výjimečná, neboť se navracíme k prohlídkám a akcím, které jsme kvůli covidovým opatřením v minulých letech nerealizovali, nebo pouze omezeně," dodal Kadlec.

čtk

Fotogalerie: Velikonočně vyzdobené budou interiéry Zákup a Grabštejna. Lemberk se částečně skryl pod lešení, Hrubý Rohozec se zapojí do Hradozámecké noci. Foto: Národní památkový ústav, ÚPS na Sychrově