Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Poškozené pacienty z nemocnice Frýdlant odškodní bývalý vlastník, společnost EUC

12. 12. 2019 | 13:04

Pacienti Nemocnice Frýdlant, kteří byli v závěru loňského roku poškozeni otravou, se podle společnosti EUC o své odškodné bát nemusí. To, co bude nad rámec pojištění, je firma, která v té době nemocnici provozovala, připravena uhradit. ČTK to dnes sdělila mluvčí společnosti EUC Eva Hokrová.

nemFr2
archivní foto Artur Irma

Od července zařízení převzala Krajská nemocnice Liberec, EUC se podle ní dohodla s novým vlastníkem v souvislosti s odškodněním bývalých pacientů na maximální součinnosti.

"Prodejem Nemocnice Frýdlant do rukou Krajské nemocnice Liberec se tedy situace pro pacienty v žádném ohledu nezměnila, mají stejného právního zástupce, se kterým pacienti své nároky řeší. V dohledné době budou postupně vydány znalecké posudky, které určí výši náhrady škody. Ta bude uhrazena z pojistky Nemocnice Frýdlant. V případě, že částka bude převyšovat maximální pojistné plnění, uhradí tento rozdíl společnost EUC," doplnila Hokrová. Dohodu o takovém vypořádání ČTK potvrdil i mluvčí krajské nemocnice Václav Řičář.

Otravou krve onemocnělo devět z 24 pacientů operovaných v Nemocnici Frýdlant od 26. do 28. listopadu loňského roku. Šlo o různé operace - kolene, žlučníku či gynekologické zákroky. Pacienty operovaly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry. Pacienti s otravou museli být převezeni do nemocnic v Liberci a Jablonci, protože potřebovali intenzivní péči. Nikdo nezemřel, poslední pacientku propustila liberecká nemocnice v lednu.

Policie, která okolnosti otravy vyšetřovala, v září případ odložila. Kriminalisté příčinu neodhalili. Případ uzavřeli s tím, že se nestal trestný čin. Podle společnosti Vindicia, která zastupuje osm z devíti poškozených pacientů, zatím nemocnice na nabídku mimosoudního jednání o odškodném nereagovala. Zvažují proto hromadnou žalobu. "Od události uplynul jeden rok, což je pro znalce předpokládaná obvyklá doba pro ustálení zdravotního stavu poškozených pro účely jeho zhodnocení. Ověřili jsme si, že jedna z pacientek byla již odškodněna z pojistky v těchto dnech," dodala Hokrová.

čtk