Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

První vesnický orloj v Česku je opět v provozu, nově ale v Žibřidicích. Má být magnetem na turisty

09. 12. 2023 | 19:11

První vesnický orloj v Česku je ode dneška opět v provozu, ale na jiném místě. Zatímco předchozích 15 let byl na Liberecku atrakcí Kryštofova Údolí, nyní zdobí hasičskou zbrojnici v nedalekých Žibřidicích, části obce Křižany v Podještědí. Místní od něj očekávají, že by k nim mohl přilákat více turistů.

Orloj Kryštofovo údolí Plechatý
Výtvarník Václav Plechatý je autorem figur do orloje, nyní už žibřidického, ale stále Chaloupkova. Fotogalerie dole z instalace orloje v Žibřidicích: Artur Irma

Dnes slavnostní zahájení provozu orloje přilákalo stovky lidí, náves byla zaplněná.

"Než se k nám orloj dostal, tak tady bylo živo jenom v létě, když přijeli chalupáři, ale pak už to bylo takové slabší," řekl dnes ČTK křižanský zastupitel Miroslav Kodet, který se spolupodílel na přestěhování orloje do Žibřidic. Turisty chtějí podle něj lákat i na to, že orloj bude u nich vypadat jinak než v Kryštofově Údolí. "Vizuálně i výškově. Tam byl ve výšce šesti metrů, tady v deseti metrech, " uvedl.

Objekt někdejší hasičské zbrojnice,kde dnes orloj sídlí.

Spokojit se ale zatím musí turisté s menším počtem figur. Původně byl orloj osazen 22 figurami, z toho 18 pohyblivými. Na žibřidické hasičské zbrojnici jich je zatím 14 pohyblivých. "Ostatní jsou schované, protože nejsou v takovém stavu, že bychom tam je mohli dát. Musejí se repasovat," dodal Kodet.

Figury jsou dílem libereckého řezbáře Václava Plechatého, mechanická část orloje je z dílny Františka a Petra Budákových z Machnína, Jiří Otmar vyrobil pohybovou mechaniku a kovářské prvky na orloji umělecký kovář Jan Nikendey.

Orloj byl od roku 2008 v Kryštofově Údolí na bývalé trafostanici. Jeho vytvoření inicioval Martin Chaloupka, který zemřel v roce 2015. Poté, co jeho dceři Alici Chmelíkové obec neprodloužila smlouvu na provozování muzea betlémů, rozhodla se přemístit i orloj z Kryštofova údolí. Na novém umístění muzea i orloje se domluvila právě s Křížany. "V Žibřídicích už zůstane asi navždy, pokud něco neprovedou, protože jsem právní cestou předala orloj obci Křížany darem," řekla dnes Chmelíková ČTK.

Milé sousedské veselení přinesl sobotní Advent v Žibřidicích spojený s premiérovým spuštěním Orloje Martina Chaloupky. Foto z FB Liberecký kraj

Muzeum betlémů a hraček má naproti orloji, v budově s restaurací. Vznikla tam i světnička jejího otce Martina Chaloupky, který je kromě orloje i tvůrcem dalších místních zajímavostí. "Ve světničce je například jeho postel, která je velmi atypická, protože tatínek měl skoro dva metry a jeho postel má na délku 175 centimetrů," řekla Chmelíková.

Chaloupka před devíti lety získal nejvyšší krajské ocenění Pocta hejtmana. Vzhledem k tomu, že byl spojený hlavně s Kryštofovým Údolím, kraj letos neúspěšně usiloval o to, aby tam orloj zůstal. Dnes hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) přišel i na jeho zprovoznění v Žibřidicích. "Tak já samozřejmě pořád neskrývám lítost nad tím, že nezůstal na původním místě, kam ho Martin Chaloupka vymyslel. Ale stalo se a jsem rád, že bude teď vlastně jen o pět kilometrů vedle v sousední obci přístupný veřejnosti a bude fungovat. Tak z toho z toho radost určitě mám," řekl dnes hejtman ČTK.

čtk