Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rok od dohody o Turówu ji kladně hodnotí premiér Fiala, ministr Jurečka i polská ministryně Moskwová

03. 02. 2023 | 9:09

Dohodou o řešení vlivu těžby hnědého uhlí v polském dole Turów, kterou loni 3. února podepsali premiéři Česka a Polska, se podle předsedy vlády Petra Fialy (ODS) podařilo vyřešit spor, který zatěžoval sousedské vztahy s Polskem i v rámci celé Evropské unie.

GreenRypadlo1
archivní foto Greenpeace.cz

Po roce od podpisu mezinárodní smlouvy o dole Turów můžeme říct, že se daří naplňovat její hlavní cíl, tedy dlouhodobě chránit zájmy obyvatel Libereckého kraje, napsal Fiala dnes večer ČTK. Podle vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který dočasně vede ministerstvo životního prostředí, byla dohoda nejlepším řešením sporu.

Vedle finančních prostředků, které využije zejména Liberecký kraj pro lepší dodávky vody, je zásadní, že polská strana plní své závazky a česká strana získala možnost kontroly vlivu těžby na životní prostředí, uvedl v tiskové zprávě Jurečka. Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová ocenila zlepšení česko-polských vztahů. Podle místních lidí a ekologických organizací je ale dohoda nedostatečná a česká vláda vyměnila ochranu vody v přilehlém pohraničním území za peníze na krizovou infrastrukturu.

"Všechna opatření, která postupně zlepší dostupnost pitné vody pro obce nebo ochranu místních obyvatel před hlukem, prachem a dalšími dopady na zdraví, se realizují a průběžně vyhodnocujeme jejich účinnost," uvedl Fiala. Podle Jurečky má teď díky dohodě česká strana data o stavu podzemních vod, o hluku a kvalitě ovzduší. "Díky tomu můžeme dříve a lépe reagovat, pokud se objeví problém," řekl. Jedním z nejdůležitějších bodů dohody je ochrana před úbytkem podzemní vody. Tomu má zabránit podzemní těsnicí stěna, která byla dokončena loni v červnu a nyní je v ročním testovacím provozu. Testy ukazují, že podzemní stěna splňuje dohodnuté parametry, data naznačují, že dochází ke zpomalení poklesu podzemních vod.

"Aktuálně zaznamenaný nárůst hladiny podzemní vody v monitorovacích vrtech ještě není zárukou trvalého trendu do budoucna, ale určitě je už indicií pro naději, že stěna může fungovat a zpomalovat odtok podzemní vody z hlubších vrstev. Jsme ale teprve v polovině testovacího období, nemůžeme tedy s jistotou říct, že hladina podzemních vod se trvale zvyšuje," komentoval výsledky ředitel České geologické služby Zdeněk Venera.

Polsko kromě jiného na základě dohody zajistilo kontinuální měření, které slouží ke zpřesnění monitoringu hluku na českém území. Měření ukázalo, že mezi roky 2020 a 2021 došlo k mírnému snížení dlouhodobé hlukové zátěže. Dvě automatické stanice monitorují ovzduší na české straně a dosavadní výsledky ukazují, že jsou dodržovány všechny sledované imisní limity pro ochranu lidského zdraví. Polská strana provedla loni také audit světelného znečištění a upravila osvětlení strojů a nově je možné vypínat reflektory na stožárech v době, kdy se stroje nepoužívají.

Podle místních lidí a ekologických organizací životnímu prostředí dohoda nepomohla, uhlí se těží dál. "Na lidi a škody na jejich majetku se zapomnělo," řekl ČTK za kritiky dohody Milan Starec ze Sousedského spolku Uhelná, právě tato malá obec je polskému dolu na české straně nejblíž.

"Ukončit spor o důl Turów bylo velmi důležité, zejména s ohledem na současnou geopolitickou situaci a nutnost zajištění energetické bezpečnosti," dodala polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová. Podpisem smlouvy se podle ní zlepšily česko-polské vztahy, experti jsou neustále v kontaktu. V prvním roce trvání dohody byly podle ní splněny všechny plánované úkoly.

čtk