Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

ŘSD připravuje výstavbu obchvatu Lvové za 660 milionů. Jeho součástí budou čtyři mosty

23. 08. 2024 | 12:37

Státní Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) připravuje výstavbu obchvatu Lvové na Liberecku, která je součástí Jablonného v Podještědí. Obchvat by měl dopravu odvést mimo zástavbu a rušnou silnici narovnat. Stavební povolení na přeložku silnice I/13 Rynoltice - Lvová už nabylo právní moci, informovalo dnes ředitelství na síti X. Náklady stavby projektanti odhadují na 660 milionů korun bez DPH, práce by mohly začít do dvou let.

silnice LK top
Ilustrační foto: Silnice LK

Silnice I/13 je rušným páteřním tahem, který spojuje Liberecký kraj s Ústeckým. Bezmála 2,4 kilometru dlouhá přeložka podle ŘSD propojí již realizovaný obchvat Jablonného v Podještědí s přeložkou silnice I/13 před Rynolticemi. Přes Lvovou je silnice vedena v nevhodných směrových a výškových poměrech zastavěnou částí obce, kde se navíc pohybuje zvýšené množství pěších a cyklistů. Nová silnice, která zástavbu obchází ze severu, tak podle silničářů přispěje k větší bezpečnosti provozu.

Nová silnice bude širší, navržena je se třetím pruhem ve stoupání. Ve srovnání se současnou trasou plnou zatáček je navíc kratší a rychlejší. Součástí projektu jsou dvě křižovatky před a za Lvovou, které přeložku napojí na současnou trasu, a také úpravy a přeložky místních cest a silnice třetí třídy či inženýrských sítí. V rámci připravované stavby bude nutné postavit šest opěrných zdí. ŘSD předpokládá, že soutěž na dodavatele projektu vypíše v příštím roce.

čtk