Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Skotské hry na Sychrově navázaly roku 2001 na staletou tradici. Byly první ve východní Evropě

17. 08. 2023 | 15:47

Pánové, už máte na sobotu nachystanou sukni, ptá se FB profil Český ráj. Již 23. ročník festivalu Skotské hry se na státním zámku Sychrov uskteční 19. srpna. Návštěvnicky atraktivní akce má bohatý program:

skotske-hry-1
Foto z www.skotskehry.cz

Skotské hry Sychrov opět přemění překrásný zámecký park zámku Sychrov u Turnova v centrum Skotů a milovníků Skotska v České republice. Skotské hry, stejně jako kilt, tartan, whisky a dudy, jsou totiž nedílnou součástí skotské historie a skotského kulturního dědictví.

Po staletí zkoušeli skotští válečníci svoji sílu a obratnost během her, jejichž počátek nalezneme u her pořádaných králem Malcolmem Canmorem v Braemeru v druhé polovině 11. století. Ten při nich zjišťoval sílu, obratnost a statečnost válečníků, z nichž si potom vybíral své nejbližší spolubojovníky. Hrami v Ceres v hrabství Fife oslavili Skoti například vítězství krále Roberta Bruce v bitvě u Bannockburnu v roce 1314. Od té doby se hry začaly pořádat již pravidelně. Pořádali je nejen skotští panovníci, ale i jednotliví klanoví náčelníci či šlechtici. A tak se během krátké doby rozšířili Skotské hry i do té nejzapadlejší vesnice ve Skotsku.

Po staletí vzrůstala obliba her ve Skotsku, jichž se zúčastňovalo stále více a více závodníků a navštěvovalo je stále více a více diváků. Tato mnohasetletá tradice však byla násilně přerušena v roce 1746, kdy po prohrané bitvě u Cullodenu a tím i porážce celého skotského povstání proti anglické nadvládě v roce 1745 byl v Zákoně o proskripcích kromě zákazu nošení kiltu, používání tartanu a mnoha dalších zákazů, které v základu zničily staleté skotské kulturní dědictví, i zákaz pořádání skotských her. Po zrušení zákona v roce 1782 se opět hry začaly pořádat a jejich popularita prudce narůstala, o čemž se v roce 1822 mohl během své návštěvy Skotska přesvědčit i anglický král Jiří IV.

V dnešní době se Skotské hry (nebo též Highland Games) pořádají prakticky po celém světě (kromě britských ostrovů též v USA, Kanadě, Austrálii, na Novém Zélandě, v Belgii a mnoha dalších zemích). Dnes se však již nejedná o soutěže válečníků, ale o společenská setkání spojená se sportovním zápolením, vystoupením hudebníků a tanečníků, na která se sjíždějí lidé nejen z blízkého okolí, ale i z míst více či méně vzdálených.

Foto z FB Český ráj

Skotské hry na státním zámku Sychrov se v roce 2001 pokusily navázat na tuto staletou tradici a uspořádat tradiční Skotské hry v takto širokém měřítku pro veřejnost poprvé ve východní Evropě.

www.skotskéhry.cz

Na co se můžete těšit?

- skotské těžkoatletické soutěže (každý se může zúčastnit)

- skotská a irská hudba

- skotští dudáci

- skotské tance (ukázka i výuka)

- sraz britských autoveteránů

- historické ukázky

- keltská vesnice s ukázkami každodenního života

- středověká řemesla,

- skotský vojenský tábor z období 1. a 2. světové války

včetně makety letadla Spitfire v životní velikosti

- sokolnické ukázky

- golfové ukázky (s možností vyzkoušet)

- dětské soutěže

- whisky festival (s nabídkou několika set druhů whisky)

- unikátní pivo z pivovaru Raven

Zdroj: FB Český ráj