Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Spisovatelka Podještědí K. Světlá na Festivalu „obživne“ i díky pivu Karolina Blond Ale

20. 05. 2019 | 18:10

5. ročník open air Festivalu Karoliny Světlé pořádá v sobotu 25. května 2019 ve Světlé pod Ještědem spolek Stopy v krajině. Celodenní program letošního již pátého ročníku Festivalu návštěvníka nejen poučí a inspiruje k četbě, ale také pobaví, rozesměje, roztančí, možná i dojetím rozpláče.

krojePodještědí
ilustrační foto

Karolina Světlá „obživne“ na Festivalu skrze mluvené slovo, divadlo, zpěv, tanec, humor, parodii, potisky látek s její podobiznou a dokonce i skrze chmel – pivo Karolina Blond Ale.

 Poslední květnová sobota ve Světlé pod Ještědem patří již tradičně Karolině Světlé. Letošní novinkou je doplnění zábavné literárně-divadelně-tanečně-hudební části o přednášky akademičtějšího rázu. Z historické šenkovny Antošova statku se v dopoledních hodinách stane něco jako seminární místnost a o Karolině Světlé promluví PhDr. Ivo Říha, Ph.D. (vedoucí katedry literární kultury a slavistiky Filozofické fakulty v Pardubicích) a PhDr. Milena Secká, CSc. (etnografka a historička Náprstkova muzea v Praze). Ve svých příspěvcích uchopí Karolinu Světlou jako tvůrkyni významných ženských postav a také jako společenskou aktivistku. „Festival věnujeme nejen knihám, které byly ve své době bestsellery, ale také Světlé jako společenské aktivistce a hybatelce hodnotami. Ne každý totiž ví, že Světlá založila či spoluzaložila několik škol, společně s Petrem Mužákem vypracovala školní osnovy pro dívčí školy, iniciovala vznik Amerického klubu dam, pořádala přednášky, dokumentovala podještědská jazyková specificka, a mnoho dalšího,” říká spoluautorka Festivalu, Tereza Rafoth.

Během odpoledního (14-18 hod.) a večerního (18-21 hod.) programu se ze Světlé pod Ještědem – především z Antošova statku, jeho dvora, kostela sv. Mikuláše a přilehlých cest a luk – stane dějiště mnoha jedinečných představení. Na návštěvníka čekají scénická čtení, divadelní zpracování autorčiných črt, ovšem i módní přehlídka několika postav z příběhů Světlé v podání folklórního souboru Horačky. „Herečky libereckého divadla F.X.Šaldy, Markéta Tallerová a Veronika Korytářová, stejně jako ochotníci, kunsthistorici, tanečníci a zpěváci vynesou dialogy ze stránek knih i dopisů, vdechnou jim život a způsobí nevídané emoce – tím jsme si jisté,” říká Andrea Fischerová, spoluautorka Festivalu, a dodává: „Karolina Světlá už 120 let nežije, ale každým Festivalem opakovaně dokazujeme, že nám má pořád co říct a že její myšlenky s její smrtí nezemřely.“

I letos jsou pomyslné brány do živého příběhu literatury otevřeny také dětem. Lesní panna (Babeta Nebusová) prověří jejich znalosti cestou za pokladem Johanky Rottové, bude pro ně připraven korálkový workshop, podještědské omalovánky a pošta Karoliny Světlé.

Celkovou atmosféru Festivalu podbarví festivalový jarmark – k zakoupení budou nejrůznější produkty ruční výroby: med, mýdlo, svíčky, proutěné košíky, hračky, skleněné suvenýry a korálky, marmelády z podještědských sadů od Dobroty od tetičky, šperky a módní doplňky z dílny U štěstí dam.

 Díky podpoře Libereckého kraje, obce Světlá pod Ještědem, Sdružení rodáků a přátel kraje Karoliny Světlé i díky neziskovým cílům pořadatelek je vstupné na festival zdarma. 

 Festival je pomyslným zahájením sezóny na naučné stezce „Po stopách Karoliny Světlé“, kterou v roce 2014 vybudoval spolek Stopy v krajině. Stezka zprostředkovává život a dílo „adoptované dcery Podještědí” na 12 informačních tabulích na okruhu dlouhém 7,5 km. Doplňuje ji 18 audionahrávek (k poslechu přímo v krajině či z internetové stránky www.karolinasvetla.cz), interaktivní stojánky o místní květeně, veřejná knihovnička u kostela, umělecky pojaté lavice a tematické keše o životě a díle Světlé a o krajině Podještědí.

TZ Spolku Stopy v krajině