Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tradiční lužickosrbská jízda se uskutečnila poosmé. Průvod koní projel Václavicemi, kde rodiny slavily příchod jara

19. 04. 2022 | 5:00

Poslední dva roky zely Václavice přes Velikonoce prázdnotou. Koňský průvod byl zrušený kvůli covidovým opatřením a místním proto nezbývalo nic jiného než si pomlázky uplést doma a se sousedy se sejít pouze na vlastních zahradách. O to větší byl zájem o letošní osmý ročník lužickosrbské jízdy, která přilákala desítky především místních rodin s dětmi. Všichni mohli obdivovat nejen zdobené koně, kteří projeli celou obcí, ale ti nejmenší se mohli svézt na ponících, nebo si spolu s rodiči uplést pomlázky.
 

jízda6
Velikonoční jízdě ve Václavicích přálo letos počasí. Bylo "frišno", ale slunečno. Foto: Lux

Václavická lužickosrbská jízda odkazuje na tradici podobných jízd, které se dodnes jezdí v Lužici. Jde především o oslavu příchodu jara a konce zimy.

Foto: Lux

“Lužickosrbská jízda se jezdí hlavně proto, aby se pole, louky, lesy probudily po zimě a také proto, aby se narodilo dostatek zvířat,” vypočítává Hana Přibylová z Chovu koní Václavice. Nedělní jízdě přálo i počasí, které bylo ukázkově jarní. Průvod čítal celkem devatenáct koní. Někteří byli z místních stájí, další ale přicestovali z Liberce, Chotyně či z Grabštejna

Na některých z nich seděli mladí jezdci, pro které to byla první větší zkušenost s veřejnou akcí takového typu. “Nejmladšímu jezdci je deset let. Každý z nich ale musí plně zvládnout svého koně,” podotýká Hana Přibylová. Za asistence policie z Hrádku nad Nisou, která dohlížela na bezpečnost, se průvod rozjel z místní jízdárny směrem do obce.

Foto: Lux

Zvířata byla řádně zdobená barevnými fáborky, jak je u lužickosrbských jízd běžné. Nechybělo ani hlasování diváků o nejlépe ozdobeného koníka. Rodiče s dětmi, kteří vydrželi počkat pár minut ve frontě, mohli nejmenším dopřát jízdu na poníkovi. Ačkoliv se jednalo především o oslavu jara jako takového, nechyběly ani dílničky spojené s Velikonocemi, takže byla možnost si například uplést pomlázku. “Tím, že letos je to už osmý ročník, tak si myslím, že místní jsou na tuhle akci zvyklí a jsou rádi, že se po koronavirové době zase něco děje, že se akce znovu úspěšně obnovila,” dodává k zájmu václavických obyvatel Hana Přibylová.

Foto: Lux

Václavice, menší obec nedaleko Hrádku nad Nisou, je známá množstvím stájí. Ve vsi jsou hned tři. “Každá z místních stájí je zaměřená na něco jiného. My jsme zaměření především na děti a také tábory. V každé ze stájí jezdí desítky jezdců,” říká Hana Přibylová  Dvě zbylé místní stáje se zabývají především sportovním ježděním. Do Václavic je možné dojíždět na různé typy výuky jezdectví a jízdy na koni. Souběžně se každý naučí, jak se o zvíře postarat. Frekventanti kursů získají i základní znalosti chodu stájí.

Foto: Lux

Václavice jsou od Liberce dvacet kilometrů a po rychlostce jste v příjemné obci za necelých patnáct minut. Každý, kdo má zájem o jízdu na koních, nebo si chce stáje prohlédnout, měl by před návštěvou zamířit na facebookové stránky Chov koní Václavice, kde najde veškeré potřebné kontakty a informace.

lux