Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Chrastavě začne v červnu oprava školy v Revoluční ulici za 80 milionů korun

03. 05. 2024 | 12:57

V Chrastavě na Liberecku začne v červnu rekonstrukce školy v Revoluční ulici za zhruba 80 milionů korun. ČTK to dnes řekl starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Stavba potrvá více než rok, takže žáci se už od června musí přesunout do jiných budov ve městě. V novém by měli zahájit školní rok v září příštího roku. Škola v Revoluční ulici je podle starosty poslední školní budovu, která se ještě nerekonstruovala.

chrastava skola revoluční
Foto - zdroj: www.chrastava.eu

Veřejnou soutěž na dodavatele vyhrála stavební společnost CL-Evans s cenou 70 milionů korun. "Naše firma je na trhu už přes 20 let. Rekonstrukci školy v Revoluční ulici, byť se jedná o historický objekt, vnímám jako standardní zakázku. Podobnou jsme nyní získali i v Jablonci nad Nisou. Na opravu máme 14 měsíců, stavbu bychom měli převzít na konci května. Do té doby se musejí děti přemístit do náhradních prostor. Nejzásadnější bude oprava střechy," řekl k projektu ředitel společnosti Tomáš Kafka. Další peníze kromě nákladů na stavební úpravy budou podle Canova potřeba na vybavení školy.

Chrastava už v minulosti nechala zrekonstruovat školní budovu na náměstí. Před pěti lety dokončilo město obnovu druhé budovy ve Školní ulici a teď se dočká modernizace i poslední z budov. "Rekonstrukce školní budovy je vždy velmi složitá věc. Logisticky připravit náhradní prostory a sestěhování tříd z Revoluční ulice je dost náročné. Od 1. června bude mít každá třída, a to po dobu následujícího školního roku, vlastní kmenovou učebnu. Družina bude ve Školní ulici, od 1. září tam budou také první třídy," doplnil ředitel školy Aleš Trpišovský.

Projekt připravovala radnice čtyři roky. S financováním nákladného projektu pomůže dotace. "Evropská unie poskytne 40 milionů korun, přes dva miliony korun přidá stát," doplnil Canov. Zbytek zaplatí město ze svého. Nejedná se přitom podle starosty o jediný velký projekt ve městě. V dubnu začala stavba vodovodu do části Horní Vítkov. Projekt za téměř 68 milionů korun ale zaplatí Fond Turów v rámci kompenzací škod způsobených těžbou uhlí v sousedním Polsku.

čtk