Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Horní Řasnici v referendu lidé odmítli větrné elektrárny. Projekt nekončí, pokračuje v sousedství

14. 01. 2023 | 17:52

AKTUALIZOVÁNO: Obyvatelé z Horní Řasnice u Frýdlantu na Liberecku v místním referendu těsnou většinou odmítli spolupráci s firmou W.E.B Větrná energie, která plánuje v této oblasti výstavbu devíti větrných elektráren. V referendu hlasovalo 114 ze 188 voličů, jeden odevzdaný hlas byl neplatný. Pro ukončení spolupráce bylo 60 lidí, tedy zhruba 53 procent hlasujících. O výsledku referenda dnes ČTK informoval starosta obce Radek Haloun.

elektroVětrník
ilustrační foto

Projekt větrného parku tím ale podle vyjádření firmy pro ČTK nekončí, neboť na území obce měly vyrůst jen dvě elektrárny. Dalších sedm společnost plánuje postavit v katastrech sousedních obcí Dolní Řasnice a Krásný Les. Projekt je nyní ve fází zpracování takzvané EIA, tedy vlivu na životní prostředí.

V referendu obyvatelé odpovídali na otázku "Souhlasíte s tím, aby obecní zastupitelstvo Horní Řasnice neprodleně zastavilo všechny kroky k výstavbě větrných elektráren s firmou WEB Větrná Energie s.r.o., IČ 26282895, se sídlem Ríšova 149/21, Žebětín, 641 00 Brno na území obce a odmítlo takto navrhovanou úpravu územního plánu?" Rozhodnutí z referenda je pro vedení obce závazné. "Přišli občané, vyjádřili svůj názor. My ho budeme akceptovat, nic jiného nám nezbývá," řekl starosta.

Uspořádání referenda iniciovala část místních obyvatel, kteří mají obavy z přílišné blízkosti elektráren u domů, hluku, negativního vlivu na krajinu i velikosti elektráren. "Chtěli jsme, aby si lidé takový závažný zásah do klidové zóny s ornou půdou, blízko obydlí i lesů, skutečně rozmysleli v souvislostech. Nyní vidíme, že většina obyvatel si žádá tento konkrétní projekt zastavit. Věříme, že obec i občané Horní Řasnice budou nyní velice bdělí a zodpovědní při posuzování jakýchkoli jiných záměrů, které by měly dopad na životní prostředí a život zdejších lidí," sdělila ČTK členka přípravného výboru referenda Jolana Bláhová.

"Ráda bych ocenila, že občané aktivně vyjádřili svou vůli, ovšem zároveň ale považuji za znepokojivé, jakou roli v jejich rozhodování sehrála série nepřesností, ale i naprostých mýtů, která v posledních týdnech opanovala mediální prostor i diskusi v obci," uvedla dnes pro ČTK k výsledku referenda jednatelka společnosti W.E.B Větrná energie Michaela Lužová.

Projekt podle ní ale referendem nekončí. "Sedm z plánovaných devíti větrníků stojí na území dalších dvou obcí, se kterými budeme nadále intenzivně spolupracovat. Zakládáme si na tom, že jsme dobrým sousedem, který otevřeně komunikuje a za vybudování elektráren vždy nabízí férové odměny či bonusy. Projekt bude nadále postupovat podle všech dohod i požadavků státu a se vší ohleduplností vůči místním obyvatelům," dodala Lužová.

Společnost W.E.B Větrná energie se svým projektem větrného parku tři obce z Frýdlantska oslovila v roce 2019. Tehdy v anketách obyvatelé všech tří obcí její záměr podpořili, pro stavbu větrného parku se vyslovily více než dvě třetiny hlasujících. "Od počátku této kauzy jsme byli přesvědčeni, že zde veřejnosti chybí objektivní informace. Anketní otázka v roce 2019 k záměru nezohledňovala celý větrný park jako celek, informace od investora byly tendenční. Více podrobností se občané dozvěděli až po dvou letech z registrovaného záměru na ministerstvu životního prostředí, například o hlukové a zoologické studii," dodala členka přípravného výboru referenda Bláhová.

čtk

TZ společnosti W.E.B Větrná energie

V závazném výsledku referenda o přerušení spolupráce Horní Řasnice s firmou W.E.B Větrná energie hlasovalo 53 % těch, kteří přišli k referendu, ANO. Vyjádřili tak svou vůli, aby zastupitelstvo přerušilo spolupráci s tímto konkrétním investorem. Obec tak podle investora musí vypovědět vzájemnou smlouvu o spolupráci. To také znamená, že je investor nucen vyúčtovat obci Horní Řasnice zmařené náklady.

„Ráda bych ocenila, že občané aktivně vyjádřili svou vůli, ovšem zároveň ale považuji za znepokojivé, jakou roli v jejich rozhodování sehrála série nepřesností, ale i naprostých mýtů, která v posledních týdnech opanovala mediální prostor i diskuzi v obci,“ uvedla k výsledku referenda jednatelka společnosti W.E.B Větrná energie Michaela Lužová.

„Samotný projekt Větrného parku Řasnice nekončí. Sedm z plánovaných devíti větrníků stojí na území dalších dvou obcí, se kterými budeme nadále intenzivně spolupracovat. Zakládáme si na tom, že jsme dobrým sousedem, který otevřeně komunikuje a za vybudování elektráren vždy nabízí férové odměny či bonusy. Projekt bude nadále postupovat podle všech dohod i požadavků státu a se vší ohleduplností vůči místním obyvatelům,“ nastiňuje další budoucnost projektu Lužová.

„Velká škoda! Lidem v Horní Řasnici se bohužel nepodařilo vysvětlit, že moderní, efektivní větrné elektrárny jsou lepší, než plyn od Putina. Přitom můžou pomoci jim i nám všem k čisté a cenově dostupné elektřině, zaměstnanosti i od závislosti na Rusku. Šest otáček moderní větrné elektrárny trvá asi půl minuty a zajistí elektřinu průměrné domácnosti na celý den. Oceňuju práci starosty, který ustál tlak a dokázal hájit férovou nabídku jedné z nejzkušenějších firem v oboru před svými voliči," řekl Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

Vyjádření společnosti W.E.B Větrná energie k výsledkům referenda v obci Horní Řasnice na Frýdlantsku