Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Oldřichově, Václavicích a Uhelné se v létě uskuteční dotazníkové šetření kvůli hluku z dolu Turów

07. 05. 2022 | 19:13

V souvislosti s monitoringem hluku z dolu Turów proběhne v létě ve dvou cyklech dotazníkové šetření, které by mělo porovnat výsledky měření se subjektivním vnímáním problému občany v Oldřichově, Václavicích a Uhelné, uvedlo Město Hrádek nad Nisou na svém twitterovém účtu.

hradek
Foto: www.hradek.eu

Šetření i měření probíhá v rámci projektu spolufinancovaného s podporou Technologické agentury ČR. Řešiteli jsou pracovníci Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě (NRL pro komunální hluk) a Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Rádi bychom Vám touto cestou poskytli informace k samotnému šetření.

Kde bude dotazníkové šetření realizováno: v obcích Hrádek nad Nisou – Uhelná, Oldřichov na Hranicích a Václavice u Hrádku.

Kdo bude dotazníkové šetření provádět: pověřený pracovník, resp. tazatel, Lékařské fakulty Ostravské univerzity, který bude osobně občany kontaktovat v místě bydliště za účelem vyplnění dotazníku.

Kdy bude dotazníkové šetření probíhat: ve dvou cyklech, tj. prvně v 7. – 8. měsíci roku 2022, poté proběhne opakované dotazníkové šetření v 7. – 8. měsíci roku 2023.

K čemu dotazníkové šetření slouží: cílem dotazníkového šetření je vyhodnotit obtěžování hlukem a rušení spánku pomocí sociálně-akustických průzkumů ve vztahu k naměřeným hladinám hluku – v rámci monitoringu hluku, resp. subjektivní hodnocení kvality života obyvatel.

Bude provádění dotazníkového šetření znamenat nějaká omezení pro obyvatele: samotný průběh dotazníkového šetření neznamená pro obyvatele žádné omezení.

Musí se dotazníkového šetření účastnit všichni obyvatelé zájmových obcí: každý občan se dobrovolně rozhodne o účasti v této studii, popř. po předchozím souhlasu má právo kdykoliv ze studie odstoupit, a to bez udání důvodu a bez jakýchkoliv následků. Za účast v každém cyklu dotazníkového šetření (kompletní vyplnění dotazníku) bude účastníkům vyplacena odměna ve výši 200,- Kč.

Jak bude nakládáno s poskytnutými daty v dotazníkovém šetření: všechna poskytnutá data budou anonymní, účastník studie nebude nikde osobně jmenován, data budou zpracována a analyzována a budou použita k publikaci v odborných časopisech a prezentaci na odborných konferencích v agregované podobě.

Celý projekt navazuje na dlouhodobou spolupráci Krajské hygienické stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci, Krajského úřadu Libereckého kraje, města Hrádku nad Nisou a Ministerstva životního prostředí ČR a je těmito institucemi již 2 roky podporován.

www.hradek.eu