Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Frýdlantu musí vykácet přes 70 jehličnanů, jsou napadené kůrovcem, ale i dřevokaznou houbou sypavkou

13. 11. 2020 | 9:51

Více než 70 vzrostlých jehličnanů musí nechat vykácet ve Frýdlantu na Liberecku. Stromy napadl kůrovec, ale také dřevokazná houba sypavka a postupně umírají. Na jaře pokácené stromy nahradí stromy nové, které budou do centra města a na sídliště vhodnější, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Martina Petrášková. Na sídlištích bude radnice nové stromy vybírat ve spolupráci s jednotlivými společenstvími vlastníků bytů.

sypavka smrkova 5
Foto z https://hobbyzahrada.cz

Kvůli výskytu sypavky a kůrovce nechal Frýdlant od léta do září posoudit stav jehličnanů, hlavně smrků ztepilých a pichlavých na území města. K pokácení odborníci navrhli 74 stromů, z toho u 41 musel kácení schválit městský odbor životního prostředí. Převážná většina napadených stromů určených k odstranění je v okolí panelových sídlišť, několik jich roste i v centru města a na Větrově.

"Sypavka smrková napadla stromy nejen tady u nás ve Frýdlantu, ale je to problém celého regionu," doplnil místostarosta Jiří Stodůlka (ODS). Houba sypavka způsobuje rezavě hnědé zbarvení jehličí, které pak opadává, a dřeviny odumírají. "Stejně jako sypavka odsuzuje k zániku smrky pichlavé, další druh smrků odsuzuje k zániku lýkožrout smrkový neboli kůrovec. Také jeho příčinou v regionu vymírají stromy," dodal Stodůlka. Larvy lýkožrouta se totiž živí lýkem, kterým stromy rozvádějí vodu a živiny a opět způsobují usychání a úhyn stromu.

O kácení usychajících stromů se postarají frýdlantští dobrovolní hasiči, hotovo má být do konce ledna. Většina pokácených stromů bude rozřezána na čtyřmetrové klády, část větví využije město k výzdobě o nadcházejícím adventu a zbytek zpracuje na štěpku. V únoru pak nechá město odfrézovat pařezy. "Za pokácené stromy chceme hned na jaře vysadit jiné," řekl Stodůlka. Už to ale nebudou jehličnany, které mají mělké kořeny a za silného větru hrozí, že se vyvrátí.

čtk