Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zemní val v Uhelné zakryje výhled na polský důl Turów.  Práce mají začít letos na podzim

16. 08. 2022 | 5:00

Dokumentace na ambiciózní projekt zemního valu v příhraniční obci Uhelná je kompletní a v rukou jí nyní drží úředníci Krajského úřadu Libereckého kraje. Hlavní myšlenkou i cílem projektu je alespoň částečně redukovat negativní vliv polského hnědouhelného dolu Turów na české příhraničí. Jeden z efektů, který bude zemní val mít je patrný hned na první pohled. Jeho výstavba zcela zakryje výhled na zdevastovanou krajinu v okolí polského dolu.

turow02
archivní foto turowských komínů. Sluníčko namalované na jednom z nich to nevytrhne...

Těžební jáma by novým valem měla být zcela zastíněná. Navíc se v plánu počítá také s výsadbou několika tisíc listnatých i jehličnatých stromů a křovinatého podrostu. V řeči čísel jde o nevšední projekt, s jehož realizací se začne už v letošním roce.

Celkový pohled na zdevastovanou krajinu kolem dolu.

Na délku bude val měřit více než kilometr, vyroste do výšky pěti metrů a šířka koruny bude zhruba 20 metrů. Na jeho vybudování se spotřebuje přibližně 150 tisíc metrů krychlových zeminy. I co do počtu vysazených stromů se projektanti nedrží při zemi. V severním pásu má být zasazeno celkem 2 475 stromů, v jižním pásu půjde o něco menší počet nových stromů a to necelých 1800. Nově vysazené stromky by mohly dlohoudobě snížit míru prachu, který se do obce z uhelného dolu dostává.

dokumentace

Teoreticky by měl val podle analýz také zamezit šíření hluku z přilehlého těžebního dolu. Zcela utlumit nevhodný hluk se zřejmě nepodaří, klesnout by ale mohla jeho intenzita o přibližně tři decibely. “Není to mnoho, ale účinky valu jsou primárně určeny ke zlepšení estetického vnímání okolí. Jsem rád, že se již obyvatelé Uhelné nebudou muset každý den dívat na vizuálně nepříliš přívětivý dobývací prostor hnědouhelného dolu Turów,” říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Investorem odvážného projektu je polská společnost PGE Górnictvo i Energetyka Konwencjonalna Spólka Akcyjna, která výstavbu valu přislíbila při letos podepsané spolupráci mezi polskou a českou stranou při řešení vlivu dolu Turów. S projektem se seznámili už i samotní obyvatelé Uhelné a jejich připomínky budou do finální koncepce také zahrnuty.

dokumentace

Na co naopak výstavba valu mít vliv nebude je kvalita ovzduší na české straně. Studie, kterou nechal investor zpracovat, naznačuje, že ovzduší v bezprostřední blízkosti valu bude i nadále stejné. Zároveň studie dodává, že kvalita ovzduší na české straně je v normě a není vlivem těžby hnědého uhlí zasažena. O čemž se dá v tichosti pochybovat. “Pokud nebudou limity na české straně dodržovány, umožňuje nám to nyní využívat nápravná opatření a přináší nám to právní záruky.

Obyvatelé Uhelné mají dlouhodobé a oprávněné obavy z negativního vlivu těžby, a proto považuji vybudování valu za vstřícný krok polského investora, i když jeho samotná výstavba všechny problémy spojené s těžbou nevyřeší,” říká k podepsané dohodě mezi Poláky a Čechy o společné spolupráci při řešení vlivu těžby dolu Turów hejtman kraje Martin Půta.

dokumentace

Samotná výstavba zemního valu zabere v krajním případě rok. Samotný val by mohl být hotový za čtyři až sedm měsíců. Další tři až pět měsíců potrvá výsadba nové zeleně. S pracemi se podle předpokladů začne letos na podzim.

Text: lux, foto archiv a Artur Irma, repro dokumentace: prezetace LK