Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

11. listopad, Den válečných veteránů, si sever Čech připomene symbolickým vysazením vlčích máků

09. 11. 2023 | 6:37

Hrdinství a odvahu těch, kteří v minulosti bojovali za naši svobodu a demokracii, připomene letos v listopadu sbírka ke Dni válečných veteránů, kterou pořádá nezisková organizace Post Bellum. Na 1400 místech bude k dostání 140 000 květů vlčích máků, které si lidé připínají na klopu jako symbol úcty k hrdinům.

veteranFBKVK
Foto z FB Krajská vědecká knihovna Liberec

V Libereckém a Ústeckém kraji najdete na téměř dvě stě kaváren, bister, řemeslných pivovarů, vináren, obchodů, knihoven, divadel, kin, infocenter a recepcí veřejných budov se sbírkovými kasičkami a vlčími máky. Dnešním dnem také startuje pouliční sbírka. Do ulic Libereckého a Ústeckého kraje vyrazí na 150 dobrovolníků a budou vám kvítky nabízet. Velká většina z nich jsou studenti škol, které jsou našimi nejbližšími partnery v rámci pouliční sbírky. V Liberci vysadíme maková pole v pátek 10. 11. v 8:30 hod. na Univerzitním náměstí a ve 13:00 hod. v parku Paměti národa na Jablonecké ulici. Bojovníkům za svobodu bude 11. 11. věnován také velkolepý benefiční koncert ve svatovítské katedrále v Praze.

„Válka je hrozná věc, nikomu bych to nepřál, radši bych byl o suchém chlebu, než abych to zažil znovu,“ řekl dokumentaristům z Post Bellum v roce 2007 nedávno zesnulý Jan Prokesz, válečný veterán, který sloužil během druhé světové války u Dunkerque. Paměť národa pro svůj archiv zdokumentovala na 800 příběhů válečných veteránů z východní a západní fronty i Středního východu, celkem pak více než 10 tisíc vyprávění pamětníků. Letos již podeváté organizuje sbírku, aby veřejnosti přiblížila hrdiny a jejich příběhy. Výtěžek sbírky poputuje Centru pomoci Paměti národa, které se stará o někdejší odbojáře, část výtěžku je určena také na dokumentování příběhů pro Paměť národa.

V letošním roce si organizátoři slibují výnos až čtyři miliony korun, tedy o milion korun více než v roce 2022. Květy vlčích máků, symbol dne veteránů, budou od 1. do 30. listopadu k dostání v trafikách Relay, knihkupectvích Academia a Kosmas, na pobočkách České spořitelny a v dalších stovkách obchodů, kaváren nebo kulturních institucích. Od 7. do 11. 11. také v ulicích měst, kde se objeví více než tisícovka dobrovolníků s kasičkami a logem vlčích máků na tričku. Přispět lze na všech místech i bezhotovostně. Sbírku je možné podpořit také on-line prostřednictvím platformy Darujme.

Jak žijí naši hrdinové, je na nás!

Sbírkou si každoročně připomínáme 11. listopad – Den válečných veteránů. Den konce první světové války, den, který je připomínán po celém světě, den, jehož symbolem jsou právě vlčí máky. Květy, které tehdy pokrývaly hroby vojáků padlých na západní frontě. Květy spatřil takto vyrůstat z hrobů a zákopů kanadský vojenský lékař John McCrae. Zasažen utrpením a pohledem na vlčí máky napsal báseň, která se později rozšířila a od roku 1915 neodmyslitelně spojila symbol vlčích máků s válečnými veterány.

A 11. listopad si happeningem připomeneme i my na severu, a to symbolickým vysazením pole vlčích máků. Je to poděkování Paměti národa všem, kteří se do sbírky dosud zapojili a zakoupili si makový kvítek on-line. Máky budeme sázet se zástupci statutárního města Liberec, Libereckého kraje a studenty škol v pátek 10. 11. od 13:00 hodin v parku Paměti národa v Jablonecké ulici v Liberci.

Vysazení makového pole v Parku Paměti národa bude předcházet happening 10.11. od 8:30 hodin na Univerzitním náměstí v Liberci spolu se zástupci univerzity, jejími pedagogy a studenty.

Ve dnech 10. a 11. 11. se také ve večerních hodinách červeně rozsvítí na počest všech veteránů a bojovníků za svobodu liberecká radnice i budova Krajského úřadu Libereckého kraje.

Koncert pro hrdiny

V podvečer 11. 11. na Den válečných veteránů organizují Post Bellum a Český rozhlas výjimečnou kulturní událost ve svatovítské katedrále v Praze - benefiční Koncert pro hrdiny. Zúčastní se ho známé osobnosti z politického a kulturního světa, ale také samotní váleční veteráni, účastníci třetího odboje a další hrdinové, kterým je koncert věnován. Účast přislíbil například válečný veterán Miloslav Masopust, který v řadách československé armády bojoval roku 1944 u Krosna, novodobý veterán Bohuslav Dvořák, který byl v 90. letech nasazen na misích v Bosně a Hercegovině nebo Albánii, a také protikomunističtí odbojáři a bývalí političtí vězni Ivo Klempíř a Jiří Lukšíček. Koncert bude v přímém přenosu vysílat Český rozhlas Vltava.

Koncert pro hrdiny zahájí slavnostní nástup Hudby Hradní stráže. Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahraje symfonické básně z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany: Vyšehrad, Tábor a Blaník. Druhá část programu bude věnována Janáčkově Sinfoniettě, kterou skladatel zamýšlel jako poděkování za první roky života v samostatném demokratickém Československu a kterou věnoval všem vojákům.

Podpora hrdinů a zachování jejich příběhů

Část výtěžku ze sbírky podpoří aktivity Centra pomoci Paměti národa, které pamětníkům pomáhá při řešení obtížných životních situací. „Mnozí hrdinové z války či komunismu pociťují spíše ostych a zdrženlivost vůči státním institucím, když potřebují pomoct. K nám ale mají důvěru, která vzniká při dokumentování jejich vzpomínek. Nemůžeme zůstávat lhostejní, když vidíme, jak v někdy těžké sociální situaci tito lidé jsou,” říká Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum. Pracovníci centra poskytují pamětníkům podporu například v oblastech sociálního zabezpečení, bytové problematiky nebo při jednání s úřady. „Během kontaktování často zjišťujeme, že je nejvíce trápí samota. K mnoha z nich proto dochází naši dobrovolníci. Nově například i k paní Zdeně Mašínové do domova pro seniory v Olomouci,” dodává ředitel centra Jakub Suchel. Druhá část vybraných prostředků poputuje na natáčení a zachování dalších příběhů hrdinů.

Michaela Pavlátová, ředitelka regionální pobočky Paměť národa Severní Čechy